"Ţipătul" lui Munch, din nou, la muzeul din Oslo

"Ţipătul", capodoperă a expresionistului Edvard Munch, şi-a reluat locul la muzeul dedicat pictorului din Oslo, miercuri, purtând încă urmele tratamentului prost la care a fost supus, după un furt spectaculos în 2004, dar şi întinerit cu 20 de ani după o nouă datare.

297 afișări
Imaginea articolului "Ţipătul" lui Munch, din nou, la muzeul din Oslo

"Ţipătul" lui Munch, din nou, la muzeul din Oslo

Până recent, specialiştii au crezut că "Ţipătul", care reprezintă un chip uman marcat de angoasă şi pictat în culori vii, a fost pictat în 1893. O nouă analiză a stabilit că opera a fost realizată în 1910, chiar dacă dubiile persistă, a anunţat muzeul Munch în cursul unei conferinţe de presă.

În august 2004, doi bărbaţi înarmaţi au intrat în muzeul Munch din Oslo şi au smuls de pe pereţi tablourile "Ţipătul" şi "Madonna", în faţa mai multor zeci de turişti înspăimântaţi. Poliţia norvegiană le-a regăsit pe 31 august 2006, în circumstanţe încă tulburi.

Cele două tablouri au constituit de atunci obiectul unor lucrări de restaurare, însă prezintă încă sechele ale tratamentului prost la care au fost supuse.

Un alt tablou în ulei "Ţipătul", expus la Galeria Naţională din Oslo, a rămas datat cu anul 1893. În lume există aproximativ alte 50 de versiuni ale tabloului.

Versiunea deţinută de muzeul Munch va fi accesibilă publicului începând de vineri, în cadrul unei expoziţii intitulate "«Ţipătul» şi «Madonna»: ora regăsirii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici