Topul celor mai bine vândute opere de artă, după recordul doborât de „Doamna cu evantai”

  • La licitaţia Sotheby’s din Londra, capodopera lui Gustav Klimt s-a vândut ieri cu suma de 86 de milioane de euro.
  • Este ultimul portret pictat de celebrul pictor simbolist austriac.
  • Când artistul a murit, pictura era încă pe şevaletul din atelierul său.
960 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai bine vândute opere de artă, după recordul doborât de „Doamna cu evantai”

O licitaţie de răsunet a avut loc aseară la casa Sotheby's din Londra, marcată de oferte venite de la biroul din New Bond Street şi de la ofertanţii telefonici, când a fost stabilit un nou record de vânzări pentru o operă de artă în Europa.

Capodopera lui Gustav Klimt, tablou intitulat „Lady with a fan” (Dame mit Facher), ultimul său portret, a fost vândută cu suma de 74 de milioane de lire sterline (86 de milioane de euro). A fost achiziţionată de un cumpărător aflat în sală, susţine casa de licitaţii.

În dolari, cotaţia depăşeşte 94 de milioane. „Doamna cu evantai” a celebrului pictor simbolist austriac reprezintă capodopera maximă creată de Klimt: a început în 1917 şi se afla încă pe şevalet atelierului său când artistul a murit pe neaşteptate, în februarie 1918, în apogeul splendorii sale artistice, la 55 de ani. Identitatea femeii înfăţişate rămâne necunoscută.

Potrivit Helenei Newman, manager mondial Sotheby’s pentru Arta impresionistă şi modernă, acest tablou este ceva diferit şi excepţional faţă de ansamblul extraordinar al operei lui Klimt.

Importanţa portretului reiese şi din noul record de vânzări stabilit. Costul maxim licitat în Europa pentru o operă de artă fusese până acum atins de cele 65 de milioane de lire sterline - cu aproape zece milioane mai puţin decât Klimt - plătite pentru „Walking Man I” (din seria de sculpturi dedicată „Walking Man”) de către Alberto Giacometti, vândut la Sotheby's în 2010.

Recordul mondial, stabilit de Leonardo da Vinci

În timp ce „L'Empire des Lumieres”, de Rene Magritte, a adus recent 59,4 milioane de lire sterline la aceeaşi casă de licitaţii. Totuşi, recordul mondial înregistrat în America pentru „Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci, bătut de Christie’s la New York în noiembrie 2017 pentru 400 de milioane de dolari (peste 450 cu drepturi de licitaţie) rămâne greu de atins.

Trebuie amintită raritatea portretelor lui Klimt, care sunt greu de găsit pe piaţă. Sotheby's a declarat că singurul considerat de critici a fi de un nivel similar cu „Doamna cu evantai” – „Portretul Adelei Bloch-Bauer II”, din 1912 – se vânduse cu 87,9 milioane de dolari la Christie's din New York, în 2006, deşi există zvonuri că alte două portrete ale artistului austriac au fost achiziţionate în mod privat pentru mai mult de 100 de milioane de dolari fiecare.

Printre celelalte momente marcante ale licitaţiei de ieri se numără un „Interior nocturn” de Lucien Freud, evaluat între 8 şi 12 milioane de lire sterline, sau o sculptură de Giacometti, 'Bustul lui Diego', listată între 4 şi 6 milioane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici