„TragiComedy” de Gigi Căciuleanu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului George Enescu, ediţia 2017

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu ,,Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, prezintă vineri, 8 septembrie, în cadrul Festivalului George Enescu, spectacolul de balet „TragiComedy”.

437 afișări
Imaginea articolului „TragiComedy” de Gigi Căciuleanu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului George Enescu, ediţia 2017

„TragiComedy” de Gigi Căciuleanu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului George Enescu, ediţia 2017

Spectacolul va fi dedicat memoriei marei balerine Maya Pliseţkaya, pe muzica lui Rodion Şcedrin, soţul şi marea ei iubire, cel căruia i-a servit drept muză.

„Dintotdeauna am perceput muzica lui Rodion Şcedrin - şi nu vorbesc numai de ale sale balete sau opere, ci chiar şi de piesele sale instrumentale, ca fiind impregnată de o foarte intensă si interesantă teatralitate. Ascultând-o, resimt din partea compozitorului o adâncă înţelegere a universului inimii şi a sufletului. Forţa acestei muzici, împreună cu fineţea nuanţelor sale, întotdeauna mi-a plăcut şi m-a inspirat.

Prin noua mea creaţie, „TragiComedy”, îmi propun să explorez coregrafic atât o serie de situaţii şi conflicte care se pot ivi între personaje cât şi o gamă de trăiri sau frământari intime, la care mă „duce” muzica lui Rodion Şcedrin.

 Pe de altă parte, dansul inegalatei Mayei Pliseţkaya, în afară de academismul mondialmente cunoscut al artistei purtând titlul de  „ballerina assoluta”, a fost întotdeauna impregnat de un dramatism, de o teatralitate, ieşite din comun. De unde ideea de a dedica „TragiComedy” acestei figuri excepţionale ale culturii universale.”

                       Gigi Căciuleanu

Acum mai bine de zece ani, Gigi Căciuleanu a realizat la Paris, la invitaţia designer-ului Pierre Cardin, pentru, dar şi cu participarea superbei artiste Maya Pliseţkaya, spectacolul „La Folle de Chaillot”, pe muzica aceluiaşi Şcedrin. 

Sub direcţia artistică a maestrului Gigi Căciuleanu vor evolua pe scenă balerini ai Operei Naţionale Bucureşti alături de soprana Oana Berbec. Matei Dersidan (Les Ateliers Nomad) a creat scenografia şi mapping-ul video, light design-ul poartă semnăturile lui Cristian Simon şi Andrei Florea. Costumele îi aparţin Corinei Boboc, iar Lelia Marcu Vladu este asistent de coregrafie al spectacolului.

Gigi Căciuleanu, autorul spectacolului  declară:

„Ideea dualităţii tragedie/comedie este de obicei simbolizată grafic prin reprezentarea faimoasă a celor două măşti: una care râde, alta care plânge, amândouă echilibrându-se emoţional.

Dacă ar fi să traducem acest concept în limba filozofiei orientale am vorbi de Yin şi Yang, dacă ar fi să-l transpunem în electricitate sau/şi magnetism am vorbi de (+) şi (-). În meteorologie am vorbi despre cer senin sau furtună...

De fapt este vorba despre eterna aventură a cuplului format din entităţi umane. Dar, de ce nu, poate şi aceea a unui grup de cupluri, format din persoane care pentru un motiv sau un altul sunt puse în situaţia de a convieţui într-un spaţiu dat pentru o perioadă dată de timp. Povestea fiecăruia dintre noi fiind alcătuită din diversele noastre trăiri, cu momente câteodată triste, alteori mai vesele, am putea foarte bine sa gândim împreună cu Shakespeare că suntem cu toţii actorii unei tragicomedii pe scena acelui teatru pe care îl numim VIAŢĂ.”

Spectacolul va avea loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în data de 8 septembrie, ora 18:30. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti sau online, la http://tickets.operanb.ro/

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici