Tudor Giurgiu a simulat o nuntă pentru a-şi lansa documentarul - Mediafax

Tudor Giurgiu a simulat o nuntă pentru a-şi lansa documentarul

Regizorul Tudor Giurgiu şi-a lansat, luni seară, într-un eveniment organizat după modelul nunţii la români, filmul "Nunţi, muzici şi casete video" - primul documentar produs de televiziunea HBO în România, care va avea premiera joi, de la ora 20:00, pe acest post tv.

193 afişări

Imaginea articolului Tudor Giurgiu a simulat o nuntă pentru a-şi lansa documentarul

Tudor Giurgiu a simulat o nuntă pentru a-şi lansa documentarul

"Nunţi, muzici şi casete video", un film despre universul nunţii la români, privit prin obiectivul camerei sau al aparatului de fotografiat, a fost lansat de regizorul Tudor Giurgiu şi de Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România, în cadrul unei eveniment organizat după modelul nunţilor din România. Astfel, cele câteva zeci de persoane prezente la manifestare s-au putut bucura de mese împodobite cu flori, melodii specifice nunţilor româneşti, precum "Eşti mireasa vieţii mele" şi "Frumoasa mea", şi nelipsitul tort al miresei, tăiat de data aceasta de Tudor Giurgiu împreună cu Carmen Harabagiu.

 

"Nunţi, muzici şi casete video" este "un prim proiect al HBO România", după cum a anunţat Carmen Harabagiu. "Vom continua să ne implicăm în producţia sau coproducţia de documentare în România pentru că este un domeniu care merită exploatat. Sunt o mulţime de poveşti deosebit de frumoase şi impresionante. Aşteptăm proiecte în continuare, sunt convinsă că există nenumărate astfel de proiecte şi regizori care pot şi vor să le spună (...) Poveştile pot să fie emoţionante, amuzante, amare, dar sunt poveştile noastre, sunt poveştile româneşti, şi tocmai de asta trebuie să le spunem în continuare", a precizat şefa HBO România.

Documentarul lui Tudor Giurgiu priveşte în culisele business-ului unor persoane, care fotografiază, filmează sau cântă la nunţile româneşti. Pornind de la această premisă, filmul, produs de HBO România împreună cu Hai-Hui Entertainment, vorbeşte în 57 de minute despre personajele care au în responsabilitate cea mai importantă petrecere din viaţa unui cuplu, nunta.

Astfel, "Nunţi, muzici şi casete video" prezintă munca unor persoane precum: George Ştirbăţ, un cântăreţ din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, Emilian Achim din Alba Iulia, care se ocupă de fotografie, filmare şi montaj de nunţi, fraţii Sandu şi Sorin Cucui din Braşov, care conduc una dintre cele mai cunoscute agenţii de nuntă din ţară, Daniel Dumitru Păuna, şofer pe autospeciala de descarcerare în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Petre Mănici, electrician la o mină în valea Jiului, Nicu Iftimie, fotograf din Iaşi.

Deşi a fost realizat pentru a se încadra în genul filmului documentar, "Nunţi, muzici şi casete video" s-a apropiat de comedie, judecând după reacţiile din rândul publicului invitat la proiecţie, care a râs în hohote, aplaudând creaţia lui Tudor Giurgiu. Printre "nuntaşii" invitaţi la lansarea documentarului s-au numărat şi Alexandru Solomon, Ada Solomon, Florin Iepan, Adina Pintilie, Dan Chişu etc.

"O mare parte din succesul nostru a ţinut de faptul că am găsit oamenii pe care îi căutam (...) Noi am căutat poveşti şi oameni interesanţi şi care să aibă ceva de spus. În mod sigur realitatea a fost mai presus decât mă aşteptam", a spus Tudor Giurgiu. Regizorul a precizat că a găsit personajele din filmul său pe internet, prin anunţuri de mica publicitate sau în localităţi din ţară, după un an de prospecţii.

Tudor Giurgiu a explicat că toate materialele folosite în "Nunţi, muzici şi casete video" sunt producţii ale oamenilor care apar în film. "Subiecţii îmi sunt foarte dragi", a spus regizorul, recunoscând că la începutul demersului său era "mai superficial". "Oamenii aceştia se dedică şi muncesc în condiţii cumplite. Nu a fost intenţia noastră de a-i ridiculiza", a spus Tudor Giurgiu, făcând referire la situaţiile comice în care sunt puse personajele sale şi la râsul general pe care filmul l-a stârnit în rândul publicului prezent la lansare.

"Nunţi, muzici şi casete video" a fost filmat timp de o lună şi jumătate, în 17 localităţi din România şi la Viena. Filmul va avea premiera pe HBO România, joi, de la ora 20.00, şi va rula în avanpremieră în cadrul Festivalului de film DaKINO, pe 26 noiembrie.

În plus, "Nunţi, muzici şi casete video" va fi reluat pe HBO România în data de 1 decembrie, filmul urmând să fie exportat şi în regiune, la celelalte canale HBO din Europa Centrală şi de Est, după cum a declarat Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România.

În ceea ce priveşte distribuţia şi promovarea "Nunţi, muzici şi casete video", Tudor Giurgiu a anunţat că o să încerce să trimită producţia la "oameni care se ocupă de exploatarea de film documentar", regizorul sperând că documentarul său va fi selecţionat şi în festivaluri. "După ce difuzarea filmului se va încheia pe HBO vom întreba şi alte posturi dacă vor drepturile de difuzare. Mă bate gândul să-l ducem şi într-o caravană prin ţară", a explicat regizorul. În plus, documentarul va beneficia şi de un site oficial, www.nuntimuzicisicasetevideo.ro.

Giurgiu nu a putut preciza bugetul producţiei "Nunţi, muzici şi casete video", făcând referire şi la "confidenţialitatea" contractului semnat cu HBO România. Proiectul "Nunţi, muzici şi casete video" a primit, în 2005, o finanţare de 90.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. Realizarea filmului a fost sprijinită şi de Zenith Media şi Splendid Media.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
HBO ,
DOCUMENTAR ,
TUDOR GIURGIU ,
NUNTĂ ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.