Turcan: Frontierele Imperiului Roman-Dacia, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO

O misiune tehnică din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) a evaluat dosarul de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman - Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, anunţă ministrul Culturii, Raluca Turcan.

5151 afișări
Imaginea articolului Turcan: Frontierele Imperiului Roman-Dacia, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO

Turcan: Frontierele Imperiului Roman-Dacia, mai aproape de înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO

Potrivit ministrului, misiunea tehnică de evaluare a avut loc în august şi a fost organizată de Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, alături de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, 16 Direcţii Judeţene pentru Cultură, dar şi de autorităţi centrale, judeţene sau locale.

„Am avut ocazia de a discuta cu specialiştii misiunii tehnice ICOMOS, într-o întrevedere care a avut loc la Ministerul Culturii şi care a vizat situaţia în teren a siturilor şi starea acestora de conservare. De asemenea, am abordat subiectul măsurilor necesare pentru întreţinerea şi monitorizarea acestor situri. Este un moment foarte important pentru patrimoniul cultural material al României. Frontierele Imperiului Roman – Dacia este cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pregătită până acum de România: dosarul conţine 285 de componente, de la castre legionare, la castre cu aşezări civile sau de marş, turnuri şi elemente de fortificaţie. Toate ar urma să fie protejate şi puse în valoare, ca parte din patrimoniul mondial al întregii omeniri”, susţine Raluca Turcan.

Conform acesteia, în urma întâlnirii din luna noiembrie 2023, România va fi informată cu privire la rezultatele preliminare ale analizei ICOMOS şi va fi invitată, dacă este necesar, să aducă unele clarificări sau informaţii suplimentare.

Concluziile analizelor şi recomandările ICOMOS vor fi transmise către UNESCO înainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial din luna iulie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici