TVR nu o repune pe Culcer în funcţia de director al Direcţiei Ştiri

Rodica Culcer nu va fi repusă în funcţia de director al Direcţiei de Ştiri din TVR, deşi Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de destituire a acesteia din respectivul post, luată de conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

27 afișări
Imaginea articolului TVR nu o repune pe Culcer în funcţia de director al Direcţiei Ştiri

TVR nu o repune pe Culcer în funcţia de director al Direcţiei Ştiri (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea de Apel a admis recursul formulat de Rodica Culcer, ca urmare a deciziei Tribunalului Bucureşti, care, în iunie 2008, a respins contestaţia acesteia la decizia directorului general al SRTv, Alexandru Sassu, prin care a fost destituită din funcţia de director al Direcţiei Ştiri şi numită în funcţia de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport.

Recursul s-a judecat la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, instanţa pronunţându-se în data de 4 februarie.

Totuşi, Televiziunea Română a intrat, joi, în posesia deciziei pronunţate în soluţionarea recursului de către Curtea de Apel Bucureşti privind contestaţia Rodicăi Culcer, care, în prezent, ocupă funcţia de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Potrivit TVR, prin decizia instanţei, care este "irevocabilă", Rodica Culcer va rămâne director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, nu al fostei Direcţii Ştiri.

"Curtea de Apel Bucureşti a admis numai capătul de cerere privind anularea deciziei directorului general, prin care salariata TVR era transferată pe postul de Director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, stabilind că decizia trebuia emisă după semnarea de către aceasta a actului adiţional Contractului Individual de Muncă, prin care îşi exprima acordul cu privire la modificarea acestuia. Instanţa a respins celelalte capete de cerere: de reintegrare în funcţia de director al Direcţiei Ştiri, de efectuare a menţiunilor corespunzătoare în carnetul său de muncă, de anulare a deciziei de organizare a concursului pentru ocuparea postului de director al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport a SRTv", spune SRTv.

În legătură cu ocuparea de către Rodica Culcer a postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, instanţa a stabilit că aceasta este legală, deoarece Culcer a semnat un act adiţional la Contractul Individual de Muncă prin care accepta să ocupe această funcţie.

TVR precizează că "Hotărârea Consiliului de Administraţie din data de 15.10.2007 nu a realizat o reorganizare disimulată a fostei Direcţii Ştiri, legată de difuzarea materialului cu Remeş/Mureşan, ci una reală şi serioasă".

"Prin aceeaşi decizie, Curtea de Apel Bucureşti a mai stabilit că nu se poate vorbi despre o reorganizare disimulată a SRTv, efectuată în scopul îndepărtării salariatei Rodica Culcer din funcţia de director al fostei Direcţii Ştiri ca urmare a difuzării în cadrul Jurnalului de pe postul TVR 1 a materialului cu cazul Remeş-Mureşan. Dimpotrivă, instanţa de recurs a statuat că reorganizarea a fost motivată de auditul intern întocmit anterior reorganizării, care releva serioase disfuncţionalităţi operaţionale la nivelul fostei Direcţii Ştiri condusă de Rodica Culcer", menţionează TVR.

"Adică, la nivelul fostei direcţii nu se stabileau proceduri interne privind responsabilităţi precise pentru fiecare operaţiune din fluxul editorial şi nu existau evidenţe care să permită analiza cheltuielilor efectuate la nivelul structurii. Aceste disfuncţionalităţi, ca şi altele referitoare la organizarea fostei Direcţii Ştiri, au fost dovedite de TVR cu o serie de acte depuse la dosar, cum ar fi un raport de audit întocmit de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune în anul 2006, hotărâri ale Consiliului de Administraţie al SRTv anterioare reorganizării şi altele asemenea. Toate acestea dovedeau un consum exagerat de resurse corelat cu o scădere a audienţelor şi a calităţii editoriale a programelor în timpul conducerii Direcţii Ştiri de către salariata Rodica Culcer şi impuneau o reorganizare a acestei direcţii în vederea eficientizării activităţii, ceea ce s-a şi realizat, prin hotărârea Consiliului de Administraţie al SRTv din data de 15.10.2007", a mai arătat SRTv.

Televiziunea Română mai susţine că, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, s-a mai hotărât că "sunt nefondate şi susţinerile salariatei Rodica Culcer privind o încălcare a libertăţii de exprimare prin reorganizarea realizată şi ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, stabilind că art. 10 din CEDO nu are nicio legătură cu situaţia din speţă".

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Rodica Culcer, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, nu a putut fi contactată pentru a comenta anunţul SRTv.

Citeşte şi:

Rodica Culcer a pierdut procesul cu TVR

Rodica Culcer pierde procesul privind concursul pentru şefia ştirilor TVR

Culcer a contestat în instanţă concursul pentru postul de director al Ştirilor TVR

Rodica Culcer a dat în judecată SRTv

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici