Un film rar cu Charlie Chaplin, scos la licitaţie în luna iunie

Un film rar cu Charlie Chaplin, cumpărat de pe eBay în 2009 cu 3,2 lire sterline (5,2 dolari), ar putea fi vândut cu câteva sute de mii de dolari în cadrul unei licitaţii ce va avea loc în luna iunie, informează bbc.co.uk.

16 afișări

Scurtmetrajul "Zepped" cu Charlie Chaplin ar putea conţine unele dintre primele efecte de animaţie din industria cinematografică. Pelicula care va fi scoasă la licitaţie este singura copie care a supravieţuit până în prezent.

Colecţionarul Morace Park a cumpărat pelicula în 2009 deoarece i-a plăcut cutia în care se afla filmul.

Filmul descrie aventurile personajului interpretat de Chaplin şi felul în care acesta reuşeşte să doboare un zeppelin german. Se spune că pelicula era adeseori proiectată în timpul războiului ca film de propagandă, cu scopul de a ridica moralul soldaţilor britanici. Filmul are o durată de aproape şapte minute şi conţine o secvenţă în care un zeppelin efectuează un raid deasupra Londrei.

Morace Park a spus că s-a consultat cu numeroşi experţi şi critici în legătură cu acest film. Unii dintre ei consideră că este vorba de un film experimental, în timp ce alţii afirmă că pelicula a fost realizată fără cunoştinţa lui Chaplin.

"Filmul este o enigmă. Lasă în urma lui multe întrebări fără răspuns", a declarat Park.

Unii dintre experţi cred că zeppelinul din film este real, alţii susţin că imaginile cu acel dirijabil reprezintă unele dintre primele efecte de animaţie utilizate în cinematografie.

În timpul Primului Război Mondial, zeppelinele erau folosite în timpul raidurilor efectuate de trupele germane deasupra Marii Britanii şi Franţei. În epocă, aceste aparate de zbor erau cunoscute sub denumirea "teroarea din cer".

Filmul a fost clasificat de British Board of Film Classification (BBFC) în anul 1917.

O notă din dosarul de înregistrare întocmit pentru acest film indică faptul că pelicula a beneficiat de o licenţă de export, iar la începutul filmului există câteva cadre cenzurate, ceea ce sugerează faptul că acest scurtmetraj ar fi putut fi expediat trupelor britanice din Egipt.

Filmul va fi scos la licitaţie de casa Bonhams, la Londra, pe 29 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici