COMENTARIU Lelia Munteanu: „Nimeni nu poate acţiona cu impunitate". Nici măcar Netanyahu şi Gallant

Karim Khan (foto), Procurorul Şef al Curţii Penale Internaţionale a înaintat judecătorilor o solicitare pentru a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul Apărării, precum şi pe numele a trei lideri Hamas - Yahya Sinwar (şeful organizaţiei), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (cunoscut şi ca Mohammed Deif, comandantul aripii militare a Hamas) şi Ismail Haniyeh (şeful Buroului Politic al organizaţiei).

Urmărește
1136 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Nimeni nu poate acţiona cu impunitate". Nici măcar Netanyahu şi Gallant

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Nimeni nu poate acţiona cu impunitate". Nici măcar Netanyahu şi Gallant

Cererea va ajunge la Curtea premliminară iar până la pronunţarea deciziei pot trece chiar şi câteva luni, ţinând seama de precedente. Înclin să cred însă că, în această speţă, Curtea va da dovadă de celeritate.

Netanyahu şi Gallant sunt acuzaţi de crime de război. Nu poporul israelian, nu armata israeliană în întregul său.

De ce sunt făcuţi răspuntători cei doi (începând din 8 octombrie, după atacul barbar al Hamas, de când Armata israeliană a pornit ofensiva în Gazaea: înfometarea civililor ca metodă de război, provocarea intenţionată de suferinţe uriaşe, atacuri cu intenţie asupra populaţiei civile, exterminare, persecuţie.

Ce li s-ar putea întâmpla celor doi demnitari de la Ierusalim, în cazul în care vor primi mandate de arestare? Li se va îngusta într-o oarecare măsură posibilitatea de circulaţie în lume. Nu vor putea intra în cele 124 de ţări (din 193), semnatare ale Statutului de la Roma care a instituit Curtea Penală Internaţională (organism al ONU, ca şi Curtea Internaţională de Justiţie), pentru că pe teritoriul acelora un mandat de arestare trebuie pus de îndată în executare.

Nici Israelul, nici Statele Unite nu figurează printre cele 124 de ţări. Acesta este motivul pentru care Secretarul american de Stat Blinken declara, corect, că asupra Israelului Curtea Penală Internaţională nu are jurisdicţie.

Premierul Netanyahu a reacţionat patetico-furibund la anunţul oficial al Procurorului Şef, înlocuind argumentele cu sofisme şi imprecaţii,  punând demersul Curţii sub semnul... antisemitismului.

După ce preşedintele Camerei Reprezezentanţilor a anunţat că va lua măsuri de pedepsire împotriva Curţii Penale Internaţionale („sancţiuni") în cazul în care va îndrăzni să emită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi Gallant, preşedintele Biden s-a pronunţat în linia patetico-sofistică a premierului de la Ierusalim: în Gaza nu are loc un genocid iar Curtea de la Haga nu poate pune pe picior de egalitate liderii Hamas cu liderii israelieni.

Nu despre a-i pune pe picior de egalitate e vorba, ci despre a-i aduce în faţa Justiţiei. Sau, cum sintetiza Karim Khan: „Nici un soldat de infanterie, nici un comandant, nici un lider civil – nimeni – nu poate acţiona cu impunitate". Adaug: nici măcar premierul şi ministrul Apărării din Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici