Un membru al CNA îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze dacă a constatat că nu poate salva TVR

Valentin Jucan, membru al CNA, îi cere lui Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, să îşi prezinte "demisia de urgenţă", dacă a constatat că doar ştergerea datoriilor şi intrarea în insolvenţă ar mai putea salva Televiziunea Română.

2829 afișări
Imaginea articolului Un membru al CNA îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze dacă a constatat că nu poate salva TVR

Un membru al CNA îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze dacă a constatat că nu poate salva TVR (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Avem televiziune publică. Cum o distrugem? Simplu: mergem cu ea la Guvern. Asist, de aproape două săptămâni, la neputinţa conducerii TVR. Mai întâi constată că nu este vorba de BBC, apoi descoperă că sunt prea mulţi angajaţi şi prea puţine maşini în parcul auto; urmează responsabilii editoriali să fie puşi la punct, o mică cenzură, taxa tv. Se schimbă componenţa politică a Guvernului şi... 'ajutor! Ponta, ajută-mă!'. În faţa dezastrului economic în care se zbate 'televiziunea liberă a ţării', domnul Stelian Tănase cere milostenie la Guvern. Altfel spus vinde televiziunea publică politicienilor (şi nu numai). Mai vorbim despre 'presă liberă'? Deloc", spune Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

În comunicat, Valentin Jucan îl întreabă pe Stelian Tănase de ce nu cere un audit intern la Televiziunea Română, urmând ca cei responsabili să răspundă pentru "jaful din TVR".

"Doriţi ştergerea datoriilor. Nu există aşa ceva! Acele datorii 'şterse' vor fi achitate tot din buzunarul contribuabilului, acelaşi care achită taxa tv. Doriţi ştergerea datoriilor cu preţul independenţei editoriale? Asta faceţi atunci când afirmaţi că 'Ponta este singura şansă'. În calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, garant al interesului public, vă solicit să opriţi aceste demersuri care încalcă spiritul şi litera Constituţiei României. Vorbiţi deja despre insolvenţa TVR. Dacă doar atât constataţi că se mai poate face, vă rog prezentaţi-vă demisia de urgenţă!", mai spune Valentin Jucan în comunicat.

Contactat de MEDIAFAX, Stelian Tănase nu a dorit să comenteze afirmaţiile lui Valentin Jucan.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat recent agenţiei MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că TVR este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an, precizând că instrumentele pentru salvarea televiziunii se află la Guvern şi la liderii politici.

Acesta a precizat că nu a mai vorbit de mult timp nici cu Crin Antonescu, nici cu Victor Ponta: "Cred că trebuie nişte consultări. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de linişte, ca să avem măcar 10% şanse să salvăm televiziunea. Dacă nu, va intra în incapacitate de plată chiar în cursul acestui an. Dar, dacă nu mi se dă acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reformă mult mai adâncă şi va fi o situaţie alarmantă pentru televiziune şi eu nu vreau să se intervină numai în condiţii de forţă majoră. Nu vreau ca TVR să ia foc şi să chemăm pompierii".

TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tănase.

Pentru salvarea Televiziunii Române este necesară o "soluţie combinată", care să cuprindă mai multe scenarii, între care modificarea Legii de funcţionare a TVR este cel mai important, alături de indexarea taxei până la 8,5 lei/ lună/ gospodărie, ştergerea datoriilor TVR (avansată chiar de Ministerul de Finanţe) sau intrarea în insolvenţă. În acest ultim caz, Stelian Tănase a confirmat existenţa la Guvern a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea actualei legi de funcţionare a TVR, astfel încât televiziunea să poată intra în insolvenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici