Valentin Jucan, membru CNA: Atenţionare privind practica obţinerii de rating prin prezentarea persoanelor în cătuşe

Valentin Jucan, membru CNA, atrage atenţia televiziunilor şi membrilor instituţiei pentru adoptarea de urgenţă a articolului 3 din Convenţia CEDO şi asupra consecinţelor privind continuarea practicii de plimbare prin faţa telespectatorilor a persoanelor cu cătuşe.

491 afișări
Imaginea articolului Valentin Jucan, membru CNA: Atenţionare privind practica obţinerii de rating prin prezentarea persoanelor în cătuşe

Valentin Jucan, membru CNA: Atenţionare privind practica obţinerii de rating prin prezentarea persoanelor în cătuşe

De astăzi, există o decizie CEDO care devine precedent. Dosarul Popovi contra Bulgaria. În acest context, Valentin Jucan, membru CNA, atrage atenţia televiziunilor şi membrilor instituţiei, pentru adoptarea articolului 3 din Convenţie şi asupra consecinţelor privind continuarea practicii de "plimbare a persoanelor în cătuşe prin faţa presei". "România se poate situa în procese similare", atrage atenţia Valentin Jucan.

Citiţi în întregime Comunicatul de presă al lui Valentin Jucan, membru CNA:

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO, a constatat faptul că imobilizarea unei persoane în cătuşe şi plimbarea acesteia prin faţa presei constituie un tratament degradant, interzis de articolul 3 al Convenţiei.

(link: http://hudoc.echr.coe.int/eng#{"itemid":["001-163441"]} )

Această constatare este parte a deciziei pronunţate de Curte, astăzi, 9 iunie, în dosarul Popovi contra Bulgariei, speţă în care a fost analizată procedura după care se poate înregistra video şi difuza reţinerea unei persoane. Astfel, instanţa europeană a apreciat că difuzarea acestor imagini reprezintă ingerinţă în dreptul la viaţă privată, drept consacrat de articolul 8 din Convenţie. În acest context, formulez în nume propriu şi solicit public Consiliului Naţional al Audiovizualului – C.N.A., clarificarea aspectelor care ţin de modul în care astfel de imagini pot fi difuzate, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 42 din Decizia 220 a C.N.A. NU au fost respectate şi aplicate niciodată. Totodată, consider că posturile de televiziune au datoria de a citi cu atenţie hotărârea Curţii şi de a-şi însuşi decizia acesteia, ţinându-se cont de faptul că această măsură se constituie în precedent. Faţă de cele menţionate, este de concluzionat faptul că România se poate situa în procese similare, cu atât mai mult cu cât actul justiţiei este, de prea multe ori, transformat în scandal mediatic cu scopul de a obţine rating sau influenţă politică."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici