Yorke: Filmul documentar difuzat la televiziuni comerciale, o adevărată provocare

Regizorul britanic Michael Yorke, membru al juriului Astra Film Festival, a declarat miercuri, la Sibiu, că adevărata provocare a regizorilor de film documentar o reprezintă transmiterea filmelor lor pe televiziunile comerciale, întrucât, în acest fel, ele ajung la public.

3 afișări
Imaginea articolului Yorke: Filmul documentar difuzat la televiziuni comerciale, o adevărată provocare

Provocările regizorului de film documentar, problemă discutată de Yorke la Astra Film Fest

Astra Film Fest a dedicat ziua de miercuri regizorului britanic Michael Yorke, membru al juriului în cadrul festivalului ce se desfăşoară la Sibiu, în perioada 22 - 28 octombrie.

În cadrul unei conferinţe de presă, Yorke a vorbit despre experienţele personale în ceea ce priveşte realizarea de filme documentare, precizând că tematica principală aleasă în operele sale vizează, în special, persoanele marginalizate şi experienţele acestora în societate.

"În calitate de antropolog şi de regizor am făcut multe filme pentru televiziune. Când faci un film de televiziune e ca şi când ai da naştere unui «copil mort». În momentul în care filmul atrage audienţe în cadrul festivalurilor de profil, simt cum copiii mei renasc”, a subliniat Yorke, cunoscut pentru documentarele realizate pentru BBC sau ARTE.

Regizorul britanic a vorbit despre legătura creată de el între documentar şi televiziune, precizând că, la nivelul Marii Britanii, a creat un format nou de difuzare a acestora, dezvoltat pe pattern-ul reality show-ului Big Brother. Astfel, la postul de televiziune Channel 4 sunt difuzate, în fiecare dimineaţă şi seară, câte zece minute de documentar, creându-se astfel impresia de continuitate. În acest fel, documentarul de televiziune devine extrem de activ şi se transformă într-un fel de divertisment.

Cât priveşte Astra Film Festival, Yorke s-a declarat impresionat de numărul mare de spectatori prezenţi la proiecţii şi de pluralitatea discuţiilor, formale şi informale, din cadrul festivalului.

Programul Astra Film Festival de miercuri include secţiunea Portret Michael Yorke, care va aduce în faţa spectatorilor patru filme ale acestuia: „Dossers”, „Dust and Ashes”, „Eunuchs: India’s Third Gender” şi „Holy Men and Fools”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici