Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial va fi celebrată anual, în România, pe 17 octombrie

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a instituit data de 17 octombrie ca Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial, care va fi celebrată anual la nivel naţional, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

421 afișări
Imaginea articolului Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial va fi celebrată anual, în România, pe 17 octombrie

Daniel Barbu (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Potrivit comunicatului, cu 10 ani în urmă, pe 17 octombrie 2003, după laborioase şi îndelungi negocieri, Conferinţa Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Convenţia este instrumentul legal prin care statele părţi îşi asumă obligaţia de a proteja patrimoniul cultural imaterial, sub toate formele sale: tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, precum şi tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Prin Legea numărul 410 din 29 decembrie 2005, România a acceptat Convenţia, iar prin depunerea instrumentelor de ratificare, în ianuarie 2006, a devenit cel de-al 30-lea stat parte la Convenţie.

Conform sursei citate, de la intrarea Convenţiei în vigoare, România a construit un sistem întreg de protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial, prin acte normative, instituţii şi organisme specializate, susţinute de autorităţi administrative şi academice.

"În prezent se lucrează la Repertoriul patrimoniului cultural imaterial din România şi la Inventarul naţional al acestuia, se iau măsuri concrete pentru salvgardare, se promovează valorile naţionale ale patrimoniului imaterial, în pofida climatului economic nefavorabil din ultimii ani. Nu mai puţin de 14 persoane din România au primit onorantul titlu de Tezaur Uman Viu", se mai spune în comunicat.

Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial naţional, Ritualul Căluşului, Doina şi Tehnici de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

În perioada 2006 - 2008, România a fost vicepreşedinte al Adunării Generale a statelor părţi la Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial şi membră în Comitetului Interguvernamental, care asigură conducerea Adunării Generale, între sesiuni.

În această perioadă, dar şi în prezent, România a participat la numeroase reuniuni internaţionale, mondiale, europene şi regionale, "contribuind la perfecţionarea instrumentelor de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial şi la o mai bună cunoaştere a acestuia".

"Pentru a marca importanţa acordată patrimoniului cultural imaterial şi ataşamentul ţării noastre faţă de valorile promovate de Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, ministrului Culturii, domnul Daniel-Constantin Barbu, a instituit data de 17 octombrie ca Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial ce va fi celebrată anual, la nivel naţional", se mai spune în comunicat.

Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natura şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici