Prima pagină » Diverse » „Tastez cu mintea”: Povestea primului pacient nonverbal cu ALS care comunică prin implantul Neuralink

„Tastez cu mintea”: Povestea primului pacient nonverbal cu ALS care comunică prin implantul Neuralink

Implantul cerebral de la Elon Musk, Grok AI și o viață schimbată SAU Cum redesenează tehnologia granițele comunicării umane
„Tastez cu mintea”: Povestea primului pacient nonverbal cu ALS care comunică prin implantul Neuralink

Cine este Bradford G. Smith și de ce este cazul său revoluționar

Noiembrie 2024. Bradford G. Smith devine al treilea om din istorie care primește un implant cerebral Neuralink – compania lui Elon Musk. Bradford are Scleroză Laterală Amiotrofică și este nonverbal. Practic, tot ce poate să-și miște sunt ochii. Tehnologia Neuralink, însă, îl ajută să comunice incredibil de eficient.

Dispozitivul implantat în creierul său – o rețea de fire subțiri, conectate la un mini-computer plasat în craniu. Acesta îi permite să controleze un cursor pe ecran doar cu puterea gândului. Nu este o metaforă, este adevărul în toată esența lui. Iată ce a scris acesta pe platforma X:

„Tastez acest mesaj cu creierul. Este modul meu principal de comunicare”.

Dar cine vorbește, de fapt, în comunicarea asistată de Inteligența Artificială?

Haideți să-l cunoaștem pe Grok – chatbot-ul AI, fabricat de Elon Musk. Acesta îi sugerează răspunsuri și îl ajută să redacteze rapid – un parteneriat inedit între om și Inteligența Artificială, din care nu se înțelege exact ce anume este intenție și voință umană și ce anume este procesare automată. Cu alte cuvinte, cine vorbește, de fapt, Bradford sau Grok?

Dr. Eran Klein, neurolog specializat în etica implanturilor cerebrale, spune că „există un compromis între viteză și autenticitate” și confirmă că oferă notițe chatbot-ului, iar Grok generează răspunsuri coerente, pe care le aprobă medicul. „Eu sunt responsabil pentru conținut, dar am folosit AI pentru redactare”, admite acesta.

Viața cu implant cerebral vs. viața fără implant cerebral

Bradford Smith este tată a trei copii. El a fost diagnosticat cu ALS (Scleroză Laterală Amiotrofică) după o banală accidentare la umăr, care nu s-a vindecat. Boala l-a imobilizat complet, astfel încât nu poate nici să vorbească. Multă vreme, singura formă de comunicare a fost să urmărească mișcările ochilor.

„Eram ca Batman într-o cameră întunecată”, spunea Bradford înainte de implant.

Implantul Neuralink a schimbat totul. Cu ajutorul acestuia, Bradford comunică de oriunde, cu o viteză considerabil crescută. Mai mult, chiar: implantul folosește tehnologia de clonare vocală de la ElevenLabs, care îi redă vocea din înregistrările de dinainte de boală, deci, practic, el vorbește cu vocea lui.

Și, până la urmă, un om cu implant cerebral gândește sau nu cu propriul său creier?

Iată o situație simpatică: un prieten de-al lui Bradford îl întreabă pe acesta ce cadou să-i ia iubitei lui, pasionate de cai. Chatbot-ul lui Smith îi sugerează „un buchet de morcovi”, iar Smith a ales replica și a trimis-o cu vocea sa sintetizată. „Acestea nu sunt întotdeauna gândurile mele… dar sunt utile.”

Oricât de amuzante sunt asemenea situații, o întrebare se impune, totuși: care sunt limitele identității personale într-o lume în care creierul uman intră în simbioză cu Inteligența Artificială? Se deschide un capitol extrem de interesant de studiat pe mai departe: etica digitală. Cât anume suntem noi și cât anume e tehnologie în relația noastră cu realitatea?

În ce-l privește pe Bradford, acesta nu-și bate capul. El e bucuros că poate să comunice.

Cum funcționează implantul Neuralink

  • Firele subțiri captează semnale neuronale direct din creier
  • Semnalele sunt amplificated, filtrate și transmise wireless către un mini-computer
  • Acolo sunt interpretate și mișcă un cursor
  • Cursorul tastează pe ecran printr-o aplicație special

Inteligența Artificială integrează toate aceste etape și oferă variante de răspuns. Chiar și variante de ton.