179 miliarde lei în Pilonul II și III. Fondurile de pensii private au depășit 10% din PIB
Fondurile de pensii private din România, atât cele obligatorii – Pilon II, cât și cele facultative – Pilon III, au depășit 10% din Produsul Intern Brut, în luna iulie.
Activele totale au ajuns la un nivel record de 179 miliarde de lei, potrivit calculelor lui Dan Armeanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil cu sectorul pensiilor private, citat de Ziarul Financiar: „În doar 17 ani, am trecut de la zero la 179 de miliarde de lei. Activele fondurilor de pensii private s-au dublat la fiecare cinci ani, ceea ce reflectă încrederea în acest sistem și eficiența sa investițională”.
95% din banii Pilonului II sunt investiți în țară
Românii contribuie lunar cu aproximativ 2 miliarde de lei în Pilonul II și cu 75 de milioane de lei în Pilonul III, ceea ce asigură o capitalizare constantă a fondurilor. Creșterea a fost alimentată de un context economic favorabil, dar și de performanțele pieței de capital.
„Peste 25% din investițiile fondurilor sunt direcționate către Bursa de Valori București, care a înregistrat maxime istorice în vara acestui an. Indicele BET a crescut cu 18% de la începutul lui 2025”, a adăugat Armeanu. Restul activelor sunt investite în titluri de stat (65%) și alte instrumente financiare.
Aproximativ 95% din activele fondurilor sunt investite în România, consolidând Pilonul II ca cel mai mare investitor instituțional local. Peste două treimi din bani sunt plasați în titluri de stat, iar aproape un sfert în acțiuni listate la Bursa de Valori București. Aceste investiții susțin atât economiile personale ale participanților, cât și finanțarea statului și companiile românești prin investiții.