Acordul germano-elveţian privind secretul bancar este "mort". Germanii cer sancţionarea evaziunii

Acordul dintre Germania şi Elveţia privind recuperarea taxelor este "mort şi îngropat", din cauza percepţiei tot mai răspândite în opinia publică germană că înţelegerea este prea indulgentă faţă de evazionişti, au declarat pentru Bloomberg politicieni apropiaţi coaliţiei cancelarului Angela Merkel.

170 afișări
Imaginea articolului Acordul germano-elveţian privind secretul bancar este "mort". Germanii cer sancţionarea evaziunii

Acordul germano-elveţian privind secretul bancar este "mort". Germanii cer sancţionarea evaziunii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cazurile recente de evaziune fiscală au generat în rândul germanilor percepţia că evaziunea fiscală reprezintă fraudă, şi nu este ceva banal. O revenire la acordul germano-elveţian, amânat în repetate rânduri, nu mai este în cărţi", a afirmat Ingrid Arndt-Brauer, parlamentar al Social Democraţilor, parteneri în coaliţia care susţine guvernul condus de Angela Merkel. Arndt-Brauer este preşedintele Comisiei pentru Finanţe din camera inferioară a Parlamentului.

Acordul se referă la reţinerea taxelor aferente veniturilor nedeclarate plasate de germani în conturi din Elveţia. Practica ar fi asigurat recuperare taxelor de către statul păgubit şi protejarea identităţii clienţilor băncilor elveţiene, garantând astfel că legea secretului bancar nu va fi încălcată.

Elveţia a încheiat acorduri similare cu Marea Britanie şi Austria.

Anularea înţelegerii riscă să provoace noi tensiuni între cele două state, a căror relaţie este deja pusă la încercare de rezultatul referendumului din 9 februarie, în urma căruia elveţienii au decis să limiteze imigraţia din UE.

Merkel se întâlneşte marţi cu preşedintele elveţian Didier Burkhalter, potrivit Bloomberg. Cei doi vor susţine o conferinţă de presă după încheierea discuţiilor.

Social democraţii au reuşit în 2012, aflaţi în opoziţie, să blocheze aprobarea acordului în camera superioară a Parlamentului. Intrat acum la guvernare, partidul nu ia în calcul revenirea la masa negocierilor pentru amendarea înţelegerii, după apariţia în presă a mai multor cazuri de evaziune fiscală la nivel înalt, în speţă cel al preşedintelui clubului de fotbal Bayern Munchen, Uli Hoeness. Clauzele de aministie, care prevăd renunţarea la sancţiuni în cazul cetăţenilor care îşi declară activele ascunse în conturi offshore, sunt inacceptabile, a firmat Arndt-Brauer.

Combaterea evaziunii fiscale a fost una dintre principalele teme ale campaniei pentru alegerile generale de anul trecut, după cazul Uli Hoeness, care a declarat, în încercarea de a obţine aministie, conturi de milioane de euro în Elveţia, avere transferată în statul vecin pentru a evita plata taxelor.

Un purtător de cuvânt pe afaceri financiare al alianţei care susţine guvernul Merkel a afirmat că anularea acordului cu Elveţia va priva autorităţile germane de venituri semnificative.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, membru al Uniunii Creştin Democrate - principala formaţiune de guvernare - trebuie să se bazeze acum pe un mecanism convenit anterior, care prevede schimbul automat de informaţii între statele europene cu privire la conturile din străinătate ale cetăţenilor. Schaeuble a criticat în 2012 poziţia social-democraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici