Acţionarii Apple vor să ştie cine va fi succesorul lui Steve Jobs

Conducerea Apple riscă, miercuri, o confruntare cu acţionarii, care vor să afle planul referitor la succesiunea directorului general Steve Jobs, aflat în concediu medical pentru a treia oară în ultimii şapte ani, transmite Bloomberg.

37 afișări
Imaginea articolului Acţionarii Apple vor să ştie cine va fi succesorul lui Steve Jobs

Acţionarii Apple vor să ştie cine va fi succesorul lui Steve Jobs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O rezoluţie care urmează să fie supusă votului adunării generale anuale a acţionarilor va cere conducerii să dezvăluie planul de înlocuire a lui Jobs şi de formare a echipei executive.

Propunerea este susţinută de sindicatul Laborers' International Union of North America (LIUNA) şi beneficiază de sprijin din partea companiei de consultanţă pentru investitori Institutional Shareholder Services.

"Acţionarii merită să ştie că există un plan. Vrem să ştim că firmele iau în considerare aceste probleme", a declarat Jennifer O'Dell, director adjunct pentru afaceri corporatiste la LIUNA, care are circa 500.000 de membri şi administrează active de 34 miliarde de dolari.

Apple se opune măsurii, de teamă că dezvăluirea planurilor secrete ajută concurenţa şi face mai dificilă păstrarea directorilor.

Întâlnirea conducerii Apple cu acţionarii este prima după ce Jobs a anunţat, în ianuarie, că intră în concediu medical. Activităţile curente ale lui Jobs au fost preluate de directorul operaţional Tim Cook.

Intrarea în concediu a lui Jobs a provocat un nou val de îngrijorare privind sănătatea acestuia, după ce în 2004 a fost operat de cancer iar în 2009 a suferit un transplant de ficat.

Jobs este creditat cu salvarea Apple de la faliment, în 1997, şi transformarea companiei într-un gigant al electronicelor de consum.

Purtătoarea de cuvânt a Apple, Katie Cotton, a refuzat să confirme dacă Jobs va participa la întâlnire sau dacă toţi membrii consiliului de administraţie vor fi prezenţi.

Cook a preluat activităţile lui Jobs de fiecare dată când Jobs a fost în concediu medical. În 2009, acţiunile Apple au urcat cu 67% în perioada în care Cook s-a aflat la conducere, indicând că investitorii au fost mulţumiţi.

Jobs, care va împlini joi 56 de ani, a promis că se va implica în continuare în deciziile strategice şi a participat săptămâna trecută la un dineu cu preşedintele american Barack Obama, alături de alţi lideri din industria tehnologiei.

LIUNA, ai cărei membri sunt în mare parte muncitori în construcţii, a început să exercite presiuni asupra companiilor pentru dezvăluirea politicilor referitoare la succesiunea directorilor în urmă cu doi ani, a spus O'Dell.

"Alte companii fac acest lucru. Apple este lider în industria sa, aşa că trebuie să facă la fel", a spus ea.

Apple a anunţat în ianuarie că are un plan privind succesorul lui Jobs, dar detaliile sunt confidenţiale pentru că în caz contrar ar favoriza concurenţa şi ar putea nemulţumi unii directori.

Acţiunile Apple au atins un nivel record săptămâna trecută, ceea ce face improbabil ca propunerea referitoare la succesiune să fie aprobată, a declarat Brian Marshall, analist la compania Gleacher&Co.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici