Acţiunile europene închid în scădere

Principalele acţiuni europene au închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de vineri, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economiei mondiale şi a extinderii crizei datoriilor din zona euro, care ameninţă să cuprindă Italia şi Spania.

99 afișări
Imaginea articolului Acţiunile europene închid în scădere

Acţiunile europene închid în scădere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datele peste aşteptări privind piaţa muncii în SUA au limitat evoluţia negativă.

Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a pierdut 1,7% şi a închis la 976,1 puncte, minimul ultimelor 13 luni. Pe ansamblul săptămânii, indicele a pierdut 9,8%, cel mai mare declin săptămânal din octombrie 2008.

Acţiunile Royal Bank of Scotland au reflectat impactul crizei din zona euro asupra sectorului bancar european, înregistrând un declin de 6,9%, după ce a raportat o pierdere de 1,1 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea.

Cotaţiile companiilor din domeniul resurselor naturale au înregistrat cele mai mari scăderi, din cauza înrăutăţirii perspectivelor cererii, în contextul evoluţiei economice globale nefavorabile.

"Investitorii sunt îngrijoraţi de modul în care sunt administrate lucrurile. Autorităţile nu par să aibă o stategie pentru Italia şi Spania. Cumpără doar obligaţiuni ale Irlandei şi Portugaliei", a a afirmat Colin McLean, director operaţional la compania SVM Asset Management din Marea Britanie.

Pe cele mai mari burse europene, indicii CAC 40 francez, FTSE 100 britanic şi DAX german au pierdut 0,37-2,13%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici