Acţiunile marilor asigurători europeni scad puternic după cutremurul din Japonia

Acţiunile marilor companii de asigurare şi reasigurare din Europa sunt în scădere puternică vineri, investitorii anticipând pagube substanţiale după cutremurul din Japonia, care a fost urmat de valuri tsunami devastatoare.

69 afișări
Imaginea articolului Acţiunile marilor asigurători europeni scad puternic după cutremurul din Japonia

Acţiunile marilor asigurători europeni scad puternic după cutremurul din Japonia (Imagine: Shutterstock/Pubimedia)

Cutremurul de vineri de pe coasta de nord-est a Japoniei a avut o magnitudine de 8,9, cel mai grav din ultimii 140 de ani, iar valurile tsunami de până la zece metri care s-au ridicat au măturat coasta de est.

Cutremurul din 1995 din Kobe a cauzat pagube de 100 miliarde de dolari şi a fost cel mai scump dezastru natural din istorie. Pagubele economice cauzate de valul tsunami din Oceanul Indian din 2004 au fost estimate la circa 10 miliarde de dolari.

Acţiunile Swiss Re, Hannover Re şi Munich Re, cei mai mari reasigurători europeni, au scăzut cu peste 5% în şedinţa bursieră de vineri pe pieţele europene.

Totodată, acţiunile companiilor de asigurare din Marea Britanie, Franţa şi Germania au înregistrat pierderi importante, de circa 2,5%.

Cutremurul a avut loc la scurt timp înainte de închiderea şedinţei de vineri pe bursa de la Tokyo, împingând indicele Nikkei la un minim al ultimelor cinci săptămâni. Contractele futures pe indicele Nikkei, tranzacţionate la Osaka, au scăzut cu 4,7% în urma dezastrului.

Circa 4,4 milioane de locuinţe au rămas fără curent electric, potrivit presei nipone.

Numeroase fabrici de automobile şi electronice au fost închise de companiile japoneze, iar porturile de pe coasta de est au fost aruncate în haos. Au fost semnalate incendii la o rafinărie petrolieră şi un combinat siderurgic.

Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere au fost închise, iar presa japoneză susţine că guvernul ar putea declara alertă nucleară, semnalând scurgeri radioactive la reactoarele centralelor sau defecţiuni la sistemele de răcire.

Pieţele de mărfuri se luptă se asemenea cu consecinţele situaţiei din Japonia, înregistrând scăderi pe linie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici