Afacerile Mafiei, şapte la sută din PIB-ul Italiei

Cifra de afaceri a organizaţiilor mafiote, însumând toate activităţile, se ridică la 90 de miliarde de euro, adică şapte la sută din produsul intern brut (PIB) al Italiei, potrivit unui studiu publicat luni de asociaţia investitorilor şi comercianţilor italieni, Confesercenti, relatează AFP.

2 afișări

Raportul anual al asociaţiei Confesercenti cu privire la criminalitatea economică relevă şi "creşterea infiltrării organizaţiilor criminale cu caracter mafiot în structura economică" a peninsulei.

Această infiltrare nu ocoleşte nici "grupul marilor întreprinderi italiene, în special a celor angajate în marile lucrări publice, care preferă să facă un pact cu Mafia, mai degrabă decât să denunţe şantajul" al cărui obiect sunt ele însele, se arată în raport.

Este vorba de "întreprinderi cotate la bursă care au sediul la Milano şi Torino", în partea puternic industralizată din nordul ţării, şi nu numai "de micile magazine din suburbiile oraşului Napoli", subliniază documentul.

De la racheţi la cămătari, de la furt la escrocherie sau contrabandă, de la atribuirea construcţiilor fără autorizaţie sau la contrabandă, cifra de afaceri a criminalităţii economice se ridică la 90,5 miliarde de euro, iar costul pentru comercianţi ar fi de 30 de miliarde de euro.

Extorisiunea de fonduri afectează 160.000 de comercianţi, în special în principalele regiuni din sud: Sicilia, unde activează Mafia, Calabria, cartierul general al Ndrangheta, Campania, cu Camorra şi Puglia.

În sectorul agricol, numeroasele activităţi (pescuitul, producţia de lapte, cafeaua, panificaţia) se află sub controlul Mafiei la Napoli, unde Camorra are sub controlul său 2.500 de brutării.

În ceea ce priveşte operaţiunile de contrabandă, cifra de afaceri se ridică la şapte miliarde pe an, dintre care jumătate în industria modei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici