AFEER: Reducerea tarifelor la distribuitori ar putea scădea factura finală la energie cu până la 2%

La nivelul distribuitorilor de energie, tarifele au scăzut cu 3,8% până la 9,04%, lucru care ar putea însemna o scădere de cel mult 2% a facturii la nivelul consumatorului final, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER), Ion Lungu.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului AFEER: Reducerea tarifelor la distribuitori ar putea scădea factura finală la energie cu până la 2%

AFEER: Reducerea tarifelor la distribuitori ar putea scădea factura finală la energie cu până la 2% (Imagine: Mediafax Foto)

„Costurile cu distribuţia şi transportul reprezintă circa o treime din totalul facturii la consumator. Astfel că reducerea acestor tarife cu până la 9% s-ar reflecta în proporţii de cel mult 1-2% în factura de curent electric. Aceste reduceri, de pe lanţul de la producător la consumator, au mai mult rolul de a stabiliza piaţa de energie”, a spus Ion Lungu.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa din 14 decembrie, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice la operatorii de distribuţie concesionari pentru anul 2017.

„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuţie concesionari şi a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecţiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, faţă de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,8% şi 9,04%”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Potrivit ANRE, nivelul de reducere a tarifelor de distribuţie pentru consumatorii casnici este următorul:
ENEL Distribuţie Banat SA - 9,04%
ENEL Distribuţie Dobrogea SA - 6,36%
E-Distribuţie Muntenia SA - 8,37%%
E.ON Moldova Distribuţie S.A. - 3,80%
CEZ Distribuţie S.A. - 4,55%
FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA - 7,92%
FDEEE Electrica distribuţie Transilvania Nord SA - 5,98%
FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA - 3,87%.

„Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuţie va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distribuţie, deopotrivă casnici şi noncasnici, de pe teritoriul întregii ţări, şi că va avea un efect antiinflaţionist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenţilor economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creşterii competitivităţii acestora şi al diminuării preţurilor bunurilor şi serviciilor”, a precizat ANRE.

Tot în şedinţa din 14 decembrie, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 115/2016 de modificare a Ordinului ANRE nr. 176/16.12.2016 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate precum şi a condiţiilor de aplicare a tarifelor reglementate şi a tarifelor Componenta de Piaţă Concurenţială.

„Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu circa 6,47 % faţă de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice, precum şi reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice din contractele reglementate”, a mai precizat Autoritatea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici