Agenţia Internaţională pentru Energie: Cererea de petrol va creşte în 2015. Riscurile de producţie vor rămâne ridicate

Cererea mondială de petrol va creşte anul viitor şi va fi acoperită de livrările mai mari din SUA şi Canada, erodând în continuare cota de piaţă a OPEC, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care a menţionat riscurile acute din unele regiuni.

187 afișări
Imaginea articolului Agenţia Internaţională pentru Energie: Cererea de petrol va creşte în 2015. Riscurile de producţie vor rămâne ridicate

Agenţia Internaţională pentru Energie: Cererea de petrol va creşte în 2015. Riscurile de producţie vor rămâne ridicate (Imagine: Shutterstock)

"Riscurile legate de livrările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, nu în ultimul rând dinn Irak şi Libia, rămân extraordinar de ridicate. Preţurile petrolului se menţin la niveluri record şi nu există semne că situaţia se va schimba", se arată într-un raport al AIE, citat de Reuters.

Preţul petrolului Brent din Marea Nordului, de referinţă la bursa din Londra, a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, de 115 dolari pe baril, pe fondul insurgenţei islamiştilor suniţi în nord-vestul Irakului, care au preluat controlul unei porţiuni mari din ţară, cel puţin o rafinărie fiind închisă.

În ultima lună, cotaţiile au scăzut, dar nervozitatea din piaţă se menţine, petrolul Brent fiind tranzacţionat vineri la circa 108,2 dolari pe baril.

AIE, care acordă consultanţă în domeniul politicilor energetice, anticipează că cererea mondială de petrol va creşte anul viitor cu 1,4 milioane de barili pe zi, faţă de un avans de 1,2 milioane de barili pe zi în acest an.

Cele mai mari creşteri ale cererii vor avea loc în marile economii emergente.

În China, al doilea mare consumator de petrol din lume, cererea va urca în 2015 cu 4,2%, de la 3,3% în acest an, iar în Statele Unite avansul va fi de 0,2%, la 19,1 milioane de barili pe zi, după o creştere de 0,6% în acest an.

În cazul ţărilor producătoare de petrol din afara OPEC va avea anul viitor o creştere medie a livrărilor de 1,2 milioane de barili pe zi.

"Statele Unite şi Canada vor fi principalele motoare de creştere a livrărilor de petrol din 2015, dar sursele vor fi mai diversificate comparativ cu 2014", potrivit AIE, care menţionează că între ţările care vor mări producţia se vor afla Brazilia, Vietnam, Malaezia, Norvegia şi Columbia.

Agenţia anticipează că cererea pentru petrolul OPEC va scădea uşor anul viitor, la 29,8 milioane de barili pe zi, de la 29,9 milioane de barili pe zi în 2014.

Între principalele pericole pentru ţintele de producţie ale OPEC este insurgenţa din Irak. Numai în luna iunie producţia de petrol din Irak a scăzut cu 260.000 de barili pe zi, la 3,17 milioane de barili pe zi, după ce un asalt al islamiştilor a dus la închiderea celei mai mari rafinării din ţară, de la Baiji, şi a redus producţia la exploatarea Kirkuk.

Exporturile Iranului au scăzut în iunie la 1,08 milioane de barili pe zi, după o medie de 1,42 milioane de barili pe zi în perioada ianuarie-mai, parţial din cauza achiziţiilor mai mici ale Chinei pentru cumpletarea rezervelor strategice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici