ALERTĂ ALIMENTARĂ în România în cazul infectării cu Listeria | Autoritatea Sanitar Veterinară: Produsele vegetale congelate Greenyard, retrase de producător de pe piaţă

ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de către Punctul Naţional de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei „Greenyard” din Ungaria, anunţă vineri Autoritatea.

3116 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ ALIMENTARĂ în România în cazul infectării cu Listeria | Autoritatea Sanitar Veterinară: Produsele vegetale congelate Greenyard, retrase de producător de pe piaţă
„Astăzi (n.r. vineri), la ora 18.00, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA), a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de către Punctul Naţional de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei Greenyard din Ungaria, pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă în toate statele membre”, precizează ANSVSA.

Potrivit Autorităţii, nici în această notificare nu s-au transmis buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră.

„Toate noile informaţii primite au fost diseminate structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere şi rechemare a firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele, incluse pe lista de distribuţie comunicată vineri”, precizează sursa citată.

„Având în vedere implicarea mai multor state membre în acest caz, Comisia Europeană, prin DG SANTE va organiza, în data de 11 iulie, o teleconferinţă cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat şi, posibil alte legume congelate. Subiectele discutate în cadrul teleconferinţei vizează măsurile intreprinse de către autorităţile competente din Ungaria în acest caz, un schimb de opinii privind măsurile de gestionare a riscurilor luate la nivelul statelor membre, precum şi recomandari ale DG SANTE faţă de această situaţie”, spune ANSVSA.

Anterior, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) anunţă, vineri, că firma producătoare Greenyard a retras „pe baza pricipiului precauţiei” toate produsele congelate comercializate de pe piaţa din Europa, inclusiv din România.
 
„În seara zilei de 5 iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României, iar în ţara noastră produsele congelate aparţinând companiei au fost retrase de la raft”, anunţă ANSVSA.

„Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate ieri de ANSVSA, care să implice şi România”, precizează ANSVASA.

Potrivit Autorităţii, „nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră, însă, cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

„În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse şi recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul Siguranţa Alimentelor şi Sănătate Publică, secţiunea Rechemare/Retragere produse alimentare. ANSVSA monitorizează permanent situaţia”, precizează sursa citată.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 178/2002al Parlamentului European şi al Consiliului, din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, principiul precauţiei presupune ca:

- (1) în împrejurări specifice în care, în urma unei evaluări a informaţiilor disponibile, se identifică posibilitatea unor efecte dăunătoare asupra sănătăţii, dar persistă incertitudinea ştiinţifică, pot fi adoptate măsuri provizorii de gestiune a riscului, necesare pentru asigurarea nivelului ridicat de protecţie a sănătăţii stabilit în Comunitate, până la apariţia unor noi informaţii ştiinţifice pentru o evaluare mai cuprinzătoare a riscului.

- măsurile adoptate pe baza alineatului (1) trebuie să fie proporţionale şi să nu impună restricţii comerciale mai mari decât este necesar pentru realizarea nivelului ridicat de protecţie a sănătăţii stabilit în Comunitate, acordându-se atenţie fezabilităţii tehnice şi economice, precum şi altor factori consideraţi legitimi pentru problema respectivă.

- măsurile se revizuiesc într-o perioadă de timp rezonabilă, în funcţie de natura riscului identificat la adresa vieţii sau sănătăţii şi de tipul de informaţii ştiinţifice necesare pentru clarificarea incertitudinii ştiinţifice şi realizarea unei evaluări mai cuprinzătoare a riscului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici