ANAF: Când se depun chestionarele privind stabilirea rezidenţei fiscale

Persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe de şedere în străinătate, de peste 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia depunerii "Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România".

664 afişări
Imaginea articolului ANAF: Când se depun chestionarele privind stabilirea rezidenţei fiscale

ANAF: Când se depun chestionarele privind stabilirea rezidenţei fiscale

De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România", precizează ANAF întrun comunicat.

Obligaţia depunerii Chestionarelor pentru stabilirea rezidenţei fiscale atât la plecarea din România cât şi la sosirea în România este reglementată de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice.

Urmare depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenţei fiscale. În ceea ce priveşte documentele justificative, menţionăm că, organul fiscal poate solicita şi alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenţei fiscale. Referitor la documentele justificative precizăm că acestea trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administraţia fiscală din România este limba română, astfel că orice document sau înscris care se prezintă Agenţiei fiscale trebuie să fie însoţite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizaţi.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice, ghid ce este accesibil şi în prezent în secţiunea “Asistenţă contribuabili” rubrica “Ghiduri curente”.

Agenţia a organizat nouă sesiuni de îndrumare şi asistenţă prin intermediul paginii de Facebook, care au avut ca impact 390.905 utilizatori ai acestei reţele sociale.

Întrebările şi răspunsurile din cadrul sesiunilor au fost prelucrate şi publicate pe site-ul Agenţiei, într-o secţiune special destinată, astfel încât şi ulterior desfăşurării acestor sesiuni, contribuabilii să poată beneficia în continuare de informaţiile oferite de reprezentanţii instituţiei. Sesiunile organizate sub formă de întrebări şi răspunsuri se regăsesc în secţiunea “Asistenţă contribuabili”, rubrica “Întrebări şi răspunsuri pe Facebook”.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală realizează schimb reciproc de informaţii cu diverse state. Schimbul automat de informaţii cu Statele Membre ale Uniunii Europene, se realizează în baza Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă în legislaţia naţională în Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, art. 291 prevăzând sfera de aplicare şi condiţiile schimbului automat obligatoriu de informaţii.

În ceea ce priveşte schimbul automat dintre România şi statele Non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicţie în parte.

„Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal.

În situaţia în care organul fiscal solicită prezentarea de documente justificative, îndrumăm contribuabilii să prezinte documentele solicitate iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea să fie însoţite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizaţi, astfel cum legislaţia prevede. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, organele fiscale au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii”, arată ANAF.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici