ANAF doreşte modificarea formularelor 091 şi 098

ANAF completează declaraţia de înregistrare în scopuri de TVA/de menţiuni a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii, precum şi pentru agricultori care efectuează livrări intracomunitare de bunuri şi cererea de înregistrare TVA în domeniul contabilităţii.

1444 afișări
Imaginea articolului ANAF doreşte modificarea formularelor 091 şi 098

ANAF doreşte modificarea formularelor 091 şi 098 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Prin modificările aduse Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, a fost introdus un regim special pentru agricultori, aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Potrivit art.3151 alin.(12) lit.a) din Codul fiscal, în situaţia în care agricultorul care aplică regimul special realizează livrări intracomunitare cu produse agricole, prestări de servicii intracomunitare, achiziţii intracomunitare de bunuri, achiziţii de servicii intracomunitare are obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA conform art.317 din Codul fiscal.

De asemenea, în condiţiile prevăzute de art.317 alin.(9) din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform acestui articol, pot solicita anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Având în vedere cele de mai sus, este necesară completarea formularului (091) „Declaraţie de înregistrare în scopuri de TVA/Declaraţie de menţiuni a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii, precum şi pentru agricultori care efectuează livrări intracomunitare de bunuri (091)”, utilizat pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art.317 din Codul fiscal, cu rubrici destinate persoanelor care aplică regimul special pentru agricultori şi care efectuează livrări intracomunitare de bunuri agricole, se arată în comunicatul ANAF.

În altă ordine de idei, direcţiile de specialitate din ANAF au solicitat introducerea în formularul 098 „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a informaţiilor referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii contribuabililor pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilităţii.

Solicitarea a fost motivată de faptul că la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu sunt disponibile informaţii cu privire la existenţa contractelor de prestări servicii de contabilitate.

Totodată, se precizează că lipsa acestor informaţii conduce la un blocaj al procedurii de înregistrare în scopuri de TVA.

Astfel, se propune completarea formularului 098 „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, precum şi a instrucţiunilor de completare ale acestuia:

- includerea în conţinutul secţiunii "Alte date privind contribuabilul" a unei rubrici referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii contribuabililor, pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilităţii, conform art. 10 alin. (3) din Legea nr.82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- extinderea formularului (098) cu o anexă, în care să fie cuprinse datele de identificare ale persoanei care asigură organizarea şi conducerea contabilităţii, conform art.10 alin.(3) din Legea nr.82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici