ANALIZĂ - Preţurile locuinţelor în marile oraşe: Garsonierele şi apartamentele cu două camere s-au ieftinit cel mai mult în 12 luni

Preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu două camere au scăzut cel mai mult în ultimele 12 luni, respectiv cu 14,3% şi 7,3%, iar locuinţele cu trei camere din Bucureşti au pierdut cel mai mult din preţ în acest interval, potrivit unei analize Imobiliare.ro efectuată în cinci oraşe din ţară.

2563 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ - Preţurile locuinţelor în marile oraşe: Garsonierele şi apartamentele cu două camere s-au ieftinit cel mai mult în 12 luni

ANALIZĂ: Preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu două camere au scăzut cel mai mult în 12 luni (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

În ianuarie 2013, preţul mediu pentru apartamentele noi şi vechi din întreaga ţară a ajuns la 968 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai puţin faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 3,1% mai puţin faţă de nivelul de 999 de euro pe metru pătrat din ianuarie 2012.

"În contextul în care, per ansamblu, marja de scădere consemnată în ultimele 12 luni este una relativ scăzută, aceasta diferă semnificativ atât în funcţie de fiecare oraş în parte, cât şi de tipul apartamentului (nou sau vechi) sau categoria din care acesta face parte (garsonieră, două sau trei camere)", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.

Astfel, pe segmentul garsonierelor, Constanţa este oraşul în care a fost înregistrată cea mai mare scădere de preţ în perioada analizată (ianuarie 2012-ianuarie 2013), de 14,3%. O astfel de locuinţă costă azi 844 de euro, comparativ cu 985 de euro pe metru pătrat util în prima lună a anului trecut.

În Bucureşti, garsonierele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 5,2%. O unitate locativă monocamerală costă acum 1.085 de euro, faţă de 1.145 de euro pe metru pătrat util, în urmă cu 12 luni.

În Cluj-Napoca, apartamentele cu o cameră au consemnat un declin de 2,2% al preţurilor, de la 1.020 de euro pe metru pătrat, la 998 de euro pe metru pătrat, iar Timişoara este oraşul cu cea mai mică rată de scădere a preţurilor. În intervalul ianuarie 2012 - ianuarie 2013, pe segmentul garsonierelor a fost consemnată o scădere de 0,9%, de la 860 la 852 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte însă, Braşovul este singurul oraş în care apartamentele cu o cameră s-au scumpit în ultimul an, cu o marjă de 3,1%, de la 877 de euro, la 904 euro pe metru pătrat.

Pe segmentul locuinţelor cu două camere, tot Constanţa se situează pe primul loc în topul ieftinirilor. Aici, marja de scădere consemnată în ultimele 12 luni este de 7,3%, de la 920 la 853 de euro pe metru pătrat. Locul secund este ocupat de data aceasta de Timişoara, unde un apartament bicameral costă acum cu 6,7% mai puţin decât anul trecut, respectiv 774 de euro pe metru pătrat, de la 830 de euro pe metru pătrat.

În Capitală, un apartament cu două camere costă azi, în medie, 1.049 de euro pe metru pătrat, cu 6,3% mai puţin decât nivelul consemnat în urmă cu 12 luni, respectiv 1.120 de euro pe metru pătrat util. În Braşov, declinul consemnat pentru această categorie de locuinţe a fost de 4% - de la 885 de euro la 850 de euro pe metru pătrat. Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai mici ieftiniri pe segmentul unităţilor locative cu două camere. O astfel de proprietate costă azi 970 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 3%, de la 1.000 de euro.

În cazul unităţilor locative tricamerale, Bucureştiul ocupă primul loc în clasamentul scăderilor de preţ. O astfel de locuinţă poate fi achiziţionată astăzi în Capitală cu 997 de euro, în scădere cu 5,1%, de la 1.051 de euro pe metru pătrat util.

În Timişoara, pe de altă parte, declinul consemnat pe acest segment în ultimele 12 luni a fost de 4,7%, de la 792 de euro, la 755 de euro pe unitatea de suprafaţă utilă. În Constanţa, apartamentele cu trei camere costă în momentul de faţă cu 3,9% mai puţin decât în ianuarie 2012, respectiv 869 de euro, faţă de 904 euro pe metru pătrat util.

În Cluj-Napoca, locuinţele cu trei camere s-au ieftinit în decurs de 12 luni cu 2,1%, de la 963 de euro, la 943 de euro pe metru pătrat.

Braşovul este, încă o dată, oraşul în care proprietarii au ţinut cel mai tare la preţ în ultimele 12 luni. Preţul cerut pentru un apartament cu trei camere se ridica, la finele lui ianuarie 2013, la 815 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 1,3%, de la 826 de euro pe metru pătrat în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici