ANALIZĂ Reuters: Creşterea valorii dolarului are un impact major asupra exportatorilor din SUA

Creşterea valorii dolarului american în ultimul an afectează exportatorii din Statele Unite, forţând numeroase companii să disponibilizeze personal, în pofida eforturilor Administraţiei Barack Obama pentru crearea de locuri de muncă, informează Reuters.

243 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ Reuters: Creşterea valorii dolarului are un impact major asupra exportatorilor din SUA

ANALIZĂ Reuters: Creşterea valorii dolarului are un impact major asupra exportatorilor din SUA (Imagine: Shutterstock)

Exporturile reprezintă o opta parte din producţia economică a Statelor Unite şi au contribuit la relansarea economică a ţării după recesiunea din perioada 2007-2009.

Însă, pe fondul creşterii valorii dolarului, principalele zece grupuri industriale axate pe exporturi (cu excepţia celor din domeniul agriculturii) au redus personalul cu 1.700 de posturi în primul trimestru al anului 2015, în contextul în care restul sectoarelor economice au creat locuri de muncă, potrivit unei analize realizate de agenţia Reuters.

Începând din iunie 2014, valoarea dolarului american a crescut cu aproximativ 20% în raport cu principalele monede din lume, făcând bunurile şi serviciile exportate din SUA mai scumpe pentru clienţii străini.

Creşterea valorii dolarului american a afectat profiturile companiilor americane în primul trimestru al anului 2015, existând efecte inclusiv asupra unor companii precum PepsiCo Inc (PEP.N) şi Colgate-Palmolive (CL.N). Pentru producătorul de oţel U.S. Steel, creşterea valorii dolarului a redus profiturile la vânzările pe piaţa europeană, sporind competitivitatea oţelului din Coreea de Sud şi generând 2.800 de disponibilizări în SUA până acum.

"Treburile încep să meargă prost", afirmă David Clark, un lider local al sindicatului angajaţilor din industria oţelului - United Steelworker Union. Clark este unul dintre cei 9.000 de angajaţi din acest sector industrial care au primit notificări prin care sunt avertizaţi că riscă să îşi piardă locurile de muncă.

În ultimul an, principalele corporaţii din Statele Unite axate pe exporturi au creat circa 11.000 de locuri de muncă lunar, dar în aprilie au fost create doar 300.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici