ANRMAP sesizează Corpul de Control al Guvernului faţă de achiziţia unor maşini de Hidroelectrica

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va sesiza Corpul de Control al Guvernului cu privire la cumpărarea de către compania de stat Hidroelectrica a unor autoturisme de 3,78 milioane de lei (peste un milion de euro) în cursul anului 2008.

19 afișări

"S-a luat decizia sesizării Corpului de Control al Guvernului în vederea luării măsurilor legale care se impun", a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.

ANRMAP a finalizat în luna martie un control privind respectarea prevederilor legale la atribuirea, în 2008, de către Hidroelectrica, a trei contracte de furnizare a unor autoturisme.

Primul contract, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, a vizat cumpărarea a trei maşini de teren şi a 11 unităţi SUV. Prin al doilea acord, care a totalizat 1,67 milioane de lei, Hidroelectrica a cumpărat 12 autovehicule de teren, iar al treilea contract a vizat achiziţia a patru maşini de teren tip pick-up cu cabina dublă, costul total fiind de 499.600 de lei.

"În plus, autoritatea contractantă a achiziţionat o cantitate suplimentară de produse, fără să organizeze o nouă procedură licitaţie deschisă. Pentru această încălcare a legislaţiei în vigoare, ANRMAP a aplicat o sancţiune în cuantum de 35.000 lei", se arată în comunicat.

Hidroelectrica a grupat tipurile de autoturisme în funcţie de scopul final urmărit prin achiziţionarea lor şi a organizat trei licitaţii, deşi codul CPV (de identificare a produselor şi a serviciilor ofertite/cerute într-o achiziţie publică) era acelaşi pentru toate aceste achiziţii.

Pentru fiecare dintre proceduri a fost depusă o singură ofertă, din partea firmei Revo Cars SRL din Olăneşti, judeţul Vâlcea.

"În urma verificării documentelor puse la dispoziţie de către Hidroelectrica, echipa de control a constatat că, deşi au fost solicitate, autoritatea contractantă nu a prezentat programul anual al achiziţiilor publice pentru 2008 şi nici documente prin care să facă dovada alocării fondurilor necesare efectuării achiziţiilor supuse procedurii de supraveghere", se mai arată în comunicat.

Hidroelectrica a cumpărat anul trecut maşini în valoare totală de 8,1 milioane de lei.

Instituţiile şi companiile de stat au cumpărat în 2008 autoturisme, laptopuri şi mobilier în sumă echivalentă de peste 500 milioane euro, de zece ori mai mult comparativ cu totalul achiziţiilor din 2007, majoritatea contractelor fiind semnate cu furnizorii privaţi în perioada august-decembrie.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de electricitate din România şi este deţinută de Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici