Apariţia unei crize a gazelor la iarnă este improbabilă

Ministrul Economiei din Austria, Reinhold Mitterlehner, consideră că sunt puţine şanse ca Europa să se confrunte cu o nouă criză a gazelor naturale în această iarnă şi apreciază că diversificarea furnizorilor de energie ar trebui să rămână principala prioritate a Uniunii Europene, transmite Reuters.

13 afișări
Imaginea articolului Apariţia unei crize a gazelor la iarnă este improbabilă

Apariţia unei crize a gazelor la iarnă este improbabilă (Imagine: Mediafax Foto)

Tranzitul de gaze naturale dinspre Rusia spre Uniunea Europeană a fost afectat în ianuarie din cauza unor dispute legate de preţ dintre autorităţile de la Moscova şi cele din Ucraina.

"Este improbabil ca o criză a gazelor naturale precum cea din iarna trecută să se producă din nou, dar dacă totuşi apare suntem mult mai bine pregătiţi", a declarat Mitterlehner.

Criza nu poate fi exclusă, însă, complet din cauza situaţiei politice din Ucraina, a precizat el. Oficialul consideră, totodată, că Uniunea Europeană ar trebui să insiste în dezvoltarea proiectului de gaze naturale Nabucco, la care grupul austriac OMV este acţionar.

"Nabucco face ca Europa să fie mai puţin dependentă de Rusia şi Ucraina, nu doar din punct de vedere al transportului de gaze, ci şi al furnizorilor", a explicat Mitterlehner.

Ministrul austriac a avertizat, totodată, că dezvoltarea proiectului european poate fi afectată de instabilitatea din regiunile care vor furniza gazele naturale. El consideră Nabucco singura alternativă a Uniunii pentru diversificarea surselor de energie.

Partenerii proiectului au anunţat săptămâna trecută că au iniţiat discuţii detaliate cu mai mulţi investitori şi că vor avea până anul viitor un plan pentru finanţarea gazoductului, evaluat la aproape opt miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici