Apetitul chinezilor şi vremea proastă riscă să accelereze inflaţia alimentară globală

Cererea de pe piaţa chineză şi capriciile vremii, care au lovit ţări de la China şi Brazilia, la SUA şi Canada, au dus contractele futures pentru cereale şi alte plante alimentare la cel mai ridicat nivel din 2013 încoace, producând îngrijorări cu privire la accelerarea inflaţiei alimentare mondiale.

758 afișări
Imaginea articolului Apetitul chinezilor şi vremea proastă riscă să accelereze inflaţia alimentară globală

Apetitul chinezilor şi vremea proastă riscă să accelereze inflaţia alimentară globală

Conform Bloomberg, contractele futures pentru po­rumb tranzacţionate pe bursa de măr­furi din Chicago şi-au extins marţi creş­terile la peste 6 dolari pe buşel (25 de kilograme) până la cel mai mare ni­vel din ultimii aproape opt ani, după ce SUA au anunţat că se aşteaptă ca importatorul principal, China, să cumpere şi mai multe ce­rea­le furajere de pe pieţele mon­dia­le în acest an - aproximativ 28 mil. de tone comparativ cu esti­marea ante­rioară de 24 de milioane de tone.

Analiştii apreciază că importurile puternice de porumb ale Chinei se vor menţine mult timp de-acum încolo deoarece acolo cererea pentru carne este în creştere.

Contractele pentru soia au urcat foarte aproape de pragul psihologic de 15 dolari buşelul (27 de kilograme) în cel mai activ contract şi s-au tranzacţionat la 14,95 dolari, în condiţiile în care seceta ameninţă producţia de rapiţă din Canada, pericolul fiind perturbarea şi mai mult a aprovizionării pieţei globale unde deja se simte un deficit de seminţe oleaginoase. Preţurile grâului au avansat la cel mai puternic nivel de după februarie, din cauza îngrijorărilor legate de efectele înrăutăţirii vremii asupra culturilor din SUA.

Uleiurile comestibile au fost, de asemenea, prinse în acest vârtej. Uleiul de soia s-a îndreptat către cel mai ridicat nivel de închidere din 2012 încoace, în timp ce uleiul de palmier a trecut de pragul de 4.000 de ringgiţi (moneda Malaysiei, 1 ringgit, este echivalent cu 0,24 de dolari) tona pentru prima dată într-o lună. În China, stocurile de ulei de soia sunt la niveluri minime record, în timp ce stocurile de ulei de palmier au scăzut cu 30% faţă de anul trecut, scrie ZF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici