Arabia Saudită încearcă să crească preţul petrolului prin reducerea producţiei cu 1 milion de barili pe zi

  • Arabia Saudită va reduce producţia de petrol cu 1 milion de barili pe zi, în încercarea de a susţine preţurile petrolului.
  • Anunţul a fost făcut după o reuniune a grupului de producători OPEC+, care a avut loc duminică la Viena.
1203 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită încearcă să crească preţul petrolului prin reducerea producţiei cu 1 milion de barili pe zi

Ministrul energiei din regat, prinţul Abdulaziz bin Salman, liderul de facto al OPEC, a făcut această mişcare ca parte a unui acord prin care mai mulţi membri africani mai slabi vor avea cote reduse începând de anul viitor. Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume, ar putea, de asemenea, să îşi reducă obiectivele de producţie, deşi grupul a precizat că acest lucru face obiectul unei revizuiri. Între timp, Emiratele Arabe Unite îşi vor putea creşte producţia, informează Financial Times.

Preţurile petrolului au scăzut în ultimele 10 luni, în ciuda mai multor încercări ale producătorilor de a restrânge oferta. Arabia Saudită şi alţi membri au anunţat o reducere surpriză în aprilie, dar, după o scurtă revenire spre 90 de dolari pe baril, preţurile s-au inversat din nou, scăzând la aproape 70 de dolari pe baril, săptămâna trecută.

Preţul petrolului a sărit luni dimineaţă. Ţiţeiul internaţional de referinţă Brent a crescut cu 1,1% şi s-a tranzacţionat la 76,98 dolari pe baril, în timp ce echivalentul american West Texas Intermediate a urcat cu 1,3%, la 72,66 dolari.

Reducerea de 1mn b/d va fi iniţial pentru luna iulie, dar ar putea fi prelungită, a declarat prinţul Abdulaziz. El a descris-o ca fiind o "acadea saudită" sau un îndulcitor pentru grup, ai cărui alţi membri au fost scutiţi de reduceri suplimentare în acest an.

"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe această piaţă".

Reducerea va coborî producţia Arabiei Saudite la 9 milioane de barili pe zi(b/d) în iulie şi vine în plus faţă de o reducere voluntară de 500.000 de barili pe zi anunţată de regat în aprilie, când producţia sa era de aproximativ 10,5 milioane de barili pe zi.

Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS, care a participat la reuniune, a declarat că a fost o "declaraţie puternică" din partea Arabiei Saudite, deoarece 9mn b/d reprezintă un nivel de producţie "foarte scăzut" pentru regat. Capacitatea maximă de producţie a Arabiei Saudite se apropie de 12mn b/d.

"Este foarte scăzut în contextul în care nu ne aflăm într-o recesiune globală", a spus Staunovo.

Potrivit estimărilor FMI, Riadul are nevoie de un preţ al petrolului de peste 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul şi pentru a finanţa unele dintre marile proiecte pe care prinţul moştenitor Mohammed bin Salman mizează că vor transforma economia saudită.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici