Arpechim: Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

Conducerea Arpechim Piteşti le-a comunicat, luni, angajaţilor care au protestat în faţa sediului companiei că Petrom poartă negocieri cu Oltchim pentru vânzarea activităţii de petrochimie de la Arpechim, iar dacă tranzacţia va fi realizată o parte dintre salariaţi vor fi preluaţi de Oltchim.

188 afișări
Imaginea articolului Arpechim: Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

Câteva sute de salariaţi ai Arpechim protestează la sediul companiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Înţelegerea ca o parte din angajaţii rafinăriei să treacă la Oltchim Râmnicu Vâlcea prin societatea Petrochemical a căzut, iar trecerea se va face în mod direct la Oltchim, cu care în acest moment există discuţii şi negocieri", a declarat directorul general al Arpechim, Gunther Schwartz, care a avut discuţii, luni, cu o parte dintre protestatari.

El a menţionat că nu ştie când vor fi finalizate discuţiile dintre Petrom şi Oltchim privind activităţile de petrochimie de la Arpechim.

Conform acestuia, dacă se va pune problema ca unii dintre angajaţi să fie disponibilizaţi de către noul angajator, ei vor primi salarii compensatorii, 50% pe loc, iar restul în decurs de şase luni- trei ani.

Petrom a anunţat că în negocierile cu Oltchim va avea în vedere respectarea drepturilor angajaţilor.

"Aşa cum am comunicat, deoarece petrochimia nu face parte dintre activităţile de bază ale Petrom, compania este interesată să vândă petrochimia unui cumpărător potenţial care intenţionează să facă investiţiile necesare pentru a o dezvolta şi creşte. În prezent, Petrom şi Oltchim poartă negocieri în vederea transferării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti către Oltchim. În negocierile noastre avem în vedere respectarea drepturile salariaţilor", potrivit companiei petroliere.

Protestatarii spun că în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă au dreptul la 12 şi 16 salarii compensatorii în caz de disponibilizări.

"Noul cumpărător trebuie să poarte discuţii şi negocieri cu oamenii care sunt neliniştiţi de nesiguranţa locurilor de muncă, angajaţii vor salariile compensatorii toate pe loc, fie că sunt daţi afară de angajator, fie că vor să plece voluntar", a declarat Marian Dumitru, lider sindical la Arpechim Piteşti.

După finalizarea negocierilor cu Oltchim, Petrom va comunica tuturor salariaţilor atât structura vânzării cât şi implicaţiile asupra salariaţilor.

"Ceea ce putem spune la acest moment este ca vom respecta prevederile Contractului Colectiv de Muncă al Petrom şi Planul Social. În cadrul negocierilor cu Oltchim vom avea în vedere că, în cazul în care se încheie tranzacţia şi activitatea de petrochimie va fi transferată la Oltchim împreună cu angajaţii, aceştia vor beneficia de prevederile Planului Social Petrom. Astfel, salariaţii transferaţi vor primi 50% din planul social la momentul transferului, urmând a primi restul de 50% în termen de 3 ani în situaţia în care raporturile de muncă încetează la iniţiativa noului angajator (Oltchim)", conform Petrom.

Potrivit lui Marian Dumitru, protestul de luni nu a fost organizat de către sindicate, dar oamenii nemulţumiţi au tot sprijinul acestora în vederea obţinerii revendicărilor lor.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul de la rafinăria Arpechim din Piteşti se încheiase.

Citeşte mai multe despre protestul salariaţilor Arpechim.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici