ASF monitorizează impactul crizei din Ucraina asupra pieţei de capital

ASF monitorizează impactul crizei din Ucraina asupra pieţei de capital şi a intensificat verificările la companii şi fonduri de investiţii. ”Vedem o maturizare a bazei de investitori şi un impact mai scăzut decât cel din perioada pandemiei”.

129 afișări
Imaginea articolului ASF monitorizează impactul crizei din Ucraina asupra pieţei de capital

ASF monitorizează impactul crizei din Ucraina asupra pieţei de capital

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a intensificat monitorizarea pieţei de capital odată cu declanşarea crizei din Ucraina, analizele acoperind şi mecanismele de administrare a riscului, maie ales riscul de lichiditate, şi teste de stres la nivelul companiilor din acest sector.

”A.S.F. acordă o atenţie deosebită supravegherii prudenţiale a stabilităţii financiare a entităţilor pieţei, regulilor de diversificare şi evaluare a portofoliilor fondurilor de investiţii şi mecanismelor de administrare a riscului, cu accent pe riscul de lichiditate şi pe utilizarea unor instrumente de tipul testelor de stres”, a declarat domnul Ovidiu Petru, Directorul general al Direcţiei Generale – Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare.

O parte dintre instrumentele de supraveghere utilizate a fost implementată în perioada de început a pandemiei COVID-19.

Astfel, la nivelul fondurilor de investiţii au fost implementate raportări privind subscrierile nete, analizate în corelaţie cu evoluţia structurii portofoliilor acestora, realizându-se în acelaşi timp o comunicare zilnică cu societăţile de administrare privind deficienţele care pot surveni în administrarea riscului. A fost constatată, în concordanţă cu situaţia de pe celelalte pieţe europene, o maturizare a bazei de investitori şi un impact mai scăzut decât cel din perioada pandemiei.

Totodată, a fost mărită frecvenţa de raportare a modului de îndeplinire a cerinţelor de capital la nivelul SAI şi SSIF.

La nivelul supravegherii, este efectuată o analiză în dinamică a acestora, realizându-se scenarii de evoluţie în funcţie de fluctuaţiile indicilor bursieri şi de structura veniturilor entităţilor. Piaţa de capital românească, în calitatea sa de piaţă emergentă, este conectată cu pieţele europene, înregistrându-se astfel o corelaţie a fluctuaţiei indicilor.

Totodată, ASF a cerut instituţiilor pieţei să ia măsuri pentru identificarea şi atenuarea principalelor riscuri în materie de securitate cibernetică şi să notifice Autoritatea în situaţia în care apar vulnerabilităţi pe acest segment.

În urma analizelor, ASF spune că nu există expuneri ale fondurilor de investiţii, societăţilor de administrare a investiţiilor, societăţilor de servicii de investiţii financiare şi instituţiilor pieţei pe instrumente financiare emise de companii şi unităţi administrative din Federaţia Rusă. De asemenea, nu au fost înregistrate disfuncţionalităţi în activitatea entităţilor autorizate şi supravegheate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici