Asociaţia băncilor din Ungaria respinge ultimatumul Guvernului privind creditele ipotecare în valută

Asociaţia Bancară din Ungaria nu poate accepta ultimatumul dat de Guvern instituţiilor financiare, întrucât băncile nu pot rezolva singure problema restructurării creditelor ipotecare în valută, fără contribuţia statului, a declarat preşedintele asociaţiei, Mihaly Patai, relatează Portfolio.hu.

243 afișări
Imaginea articolului Asociaţia băncilor din Ungaria respinge ultimatumul Guvernului privind creditele ipotecare în valută

Asociaţia băncilor din Ungaria respinge ultimatumul Guvernului privind creditele ipotecare în valută (Imagine: Shutterstock)

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a invitat marţi la o întâlnire pe şefii băncilor comerciale.

Patai a arătat că obiectivul întâlnirii a fost discutarea rezultatelor unui program de finanţare a dezvoltării, problema creditelor ipotecare în valută fiind abordată doar tangenţial.

Matolcsy a declarat că va formula un punct de vedere pe subiectul creditelor ipotecare în valută doar după ce va cunoaşte poziţia Cabinetului.

Patai a reiterat însă într-o conferinţă de presă punctul de vedere al asociaţiei, şi anume că programul de restructurare a creditelor ipotecare în valută trebuie susţinut financiar şi de către stat. El a arătat că băncile au suportat deja o parte mai mare din pierderi decât statul şi datornicii.

Reprezentantul băncilor a adăugat că asociaţia a prezentat la sfârşitul lunii august două propuneri pe care le menţine, dar este în lucru şi o a treia soluţie.

Patai a susţinut că ar fi imposibil de convertit împrumuturile în franci elveţieni în forinţi fără implicarea băncii centrale, întrucât ar fi generată o cerere uriaşă de franci.

Pentru punerea în practică a unei astfel de program ar fi nevoie de 12 miliarde de franci şi de mai multe mii de miliarde de forinţi. În acest caz, cursul forintului s-ar prăbuşi, în detrimentul tuturor. Cursul forintului ar fi distrus pentru cine ştie cât timp, cu impact direct asupra preţurilor, a afirmat Patai.

El a notat că luni au avut loc discuţii seriose la nivelul asociaţiei în legătură cu împrumuturile în valută şi că băncile nu pot accepta ultimatumul Guvernului de modificare a contractelor de creditare până la 1 noiembrie, în forma actuală, întrucât problema nu poate fi rezolvată fără sprijinul Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici