Asociația Producătorilor de Carne de Porc vrea adoptarea unor măsuri urgente pentru controlul Pestei Porcine Africane

Publicat: 09 07. 2025, 13:56
Actualizat: 09 07. 2025, 13:57

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) solicită adoptarea de măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane, având în vedere că cel mai importat produs din România în ultimii 10 ani este carnea de porc, de care, afirmă APCPR într-un comunicat, România este dependentă.

„România este dependentă de importurile de carne de porc pentru a satisface cererea internă, gradul de acoperire a consumului din producţia internă scăzând de la 70% în perioada 2015 -2016 la 45% în anul 2024 şi se menţine diferenţa şi pentru primul trimestru al anului 2025.

7 000 de focare de Pestă Porcină Africană din12 700 din toată Europa sunt doar în România

Astfel, carnea de porc este cel mai importat produs agroalimentar în România în ultimii 10 ani, cauza fiind reprezentată de evoluţia pestei porcine africane (PPA) la porcul domestic şi în mediul silvatic la mistreţi”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, România are cel mai mare număr de focare de Pestă Porcină Africană din Europa, cu peste 7 000 de focare din totalul de aprox. 12 700 de pe tot teritoriul UE:

„În România, primele focare de PPA la porcul domestic au fost semnalate în data de 31 iulie 2017 şi, începând cu data de 11.06.2018, a înregistrat o evoluţie fulgerătoare la porcul domestic în regiunea de SE a ţării şi ulterior pe tot teritoriul României.

Cel mai mare număr de focare de Pestă Porcină Africană din Europa

În perioada 2017-2025, România a înregistrat cel mai mare număr de focare de PPA la porcul domestic din Europa (peste 7000 focare din aprox. 12700 focare total UE), acestea apărând cu preponderenţă în gospodăriile populaţiei, dar au afectat şi fermele comerciale, la nivel naţional fiind ucişi în total peste 1,8 milioane porci”.

APCPR justifică creșterea importurilor la carnea de porc prin incapacitatea internă de a asigura necesarul de consum, din cauza evoluției PPA:

„Importurile de carne de porc au avut o creştere constantă în ultimii zece ani pe fondul scăderii capacităţii sectorului comercial de a asigura necesarul de consum din cauza evoluţiei PPA şi existenţei unei pieţe paralele, nefiscalizată, susţinută de efectivele de porcine din gospodăriile populaţiei. Din surse mass-media rezultă că, în 2023, România a importat carne de porc în valoare de 1,13 miliarde de dolari, devenind al zecelea cel mai mare importator de carne de porc (din 219) la nivel mondial. În acelaşi an, carnea de porc a fost al 16-lea cel mai importat produs (din 1.213) în România.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică comunicate către mass-media, în primele 11 luni ale anului 2024, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul trecut, iar deficitul cu această categorie de produse s-a adâncit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decât cu un an în urmă. În perioada 2013-2024, cea mai puternică rată de creştere în ceea ce priveşte achiziţiile a fost atinsă de România (printreprincipalele ţări importatoare, rată medie anuală de creştere de 7,7%). În ceea ce priveşte valoarea importurilor, România a înregistrat cea mai mare rată de creştere din UE (rată medie anuală de creştere de 11,2%)”.

Concluziile comunicatului: este necesară o întâlnire pentru adoptarea unor măsuri urgente pentru controlul pestei porcine

„În contextul menţionat anterior, cunoscând problema şi soluţiile, solicităm public domnului Prim-ministru al României, alături de factorii responsabili (ANSVSA, MADR, MMAP, MAI, MF şi alte autorităţi), organizarea unei întâlniri pentru adoptarea unui plan de măsuri urgente pentru controlul pestei porcine africane (PPA) şi de refacere a industriei simultan cu corectarea efectelor nefaste asupra deficitului de balanţă comercială”.