Autorităţile din SUA vor înfiinţa o instituţie care va prelua datoriile din sectorul financiar

Trezoreria Statelor Unite şi Rezerva Federală (Fed) vor înfiinţa o instituţie, finanţată de la bugetul de stat, care va prelua toate datoriile cumulate de sectorul financiar în urma crizei creditelor ipotecare, precum şi activele sau produsele neperformante sau devalorizate, care provoacă pierderi.

18 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din SUA vor înfiinţa o instituţie care va prelua datoriile din sectorul financiar

Autorităţile din SUA vor înfiinţa o instituţie care va prelua datoriile din sectorul financiar (Imagine: Mediafax/AFP)

Planul reprezintă o soluţie mai elaborată decât intervenţiile ad-hoc de până acum şi a declanşat o creştere a pieţelor de capital din întreaga lume, însă detaliile iniţiativei autorităţilor americane nu sunt cunoscute, iar oficialii nu au vorbit despre modelul de organizare al noii entităţi.

"Am discutat despre o soluţie completă, care va necesita legislaţie pentru gestionarea activelor non-lichide din balanţele fiscale ale companiilor", a declarat secretarul general al Trezoreriei americane, Henry Paulson, pentru presă.

Potrivit unor surse apropiate Congresului, şeful Trezoreriei vizează un plan de înfiinţare a unui fond.

Pentru soluţionarea crizei financiare din anii '80, SUA a înfiinţat, în 1989, un fond finanţat cu 400 de miliarde de dolari de la bugetul de stat, prin care a fost redresat sectorul de economii şi credite, aflat în colaps.

Paulson şi guvernatorul Fed, Ben Bernanke, se vor întâlni în acest weekend cu reprezentanţii Congresului pentru a elabora programul. Oficialii s-au reunit joi la Washington, însă nu au discutat concret pe marginea înfiinţării unui fond.

Cele mai importante pieţe de capital din lume au crescut puternic vineri, ca urmare a iniţiativei, însă investitorii şi analiştii au manifestat temeri în ceea ce priveşte durata de punere în aplicare a unui program atât de complex.

Procurorul General al Statului New York, Andrew Cuomo, a demarat în această săptămână o investigaţie complexă, la scară largă, în legătură cu potenţiale speculaţii pe Wall Street, care au afectat companiile aflate în dificultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici