Avans considerabil pe piaţa de creditare. Bărbaţii iau mai multe credite

Piaţa de creditare în primul trimestru al acestui an a avut o evoluţie favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achiziţiile imobiliare văzut încă de la sfârşitul lui 2023. Bărbaţii au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuinţe, potrivit Imobiliare.ro.

200 afișări
Imaginea articolului Avans considerabil pe piaţa de creditare. Bărbaţii iau mai multe credite

Imobiliare.ro: Avans considerabil pe piaţa de creditare. Bărbaţii iau mai multe credite

Anul a început în forţă, doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populaţiei pentru locuinţe atingând pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) şi depăşind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Naţională a României (BNR). Climatul favorabil de la nivelul pieţei s-a putut observa şi în rezultatele Imobiliare.ro Finance, volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din reţeaua naţională fiind, în primele trei luni, cu 83% mai mare faţă de intervalul corespunzător din 2023.

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi a început să se facă simţită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 şi a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR. Condiţiile mai bune de la nivelul pieţei i-au încurajat pe mulţi nu doar să facă pasul către o achiziţie, ci şi să apeleze la refinanţări. Anunţul de majorare a cotei reduse de TVA pentru locuinţele de până în 120.000 euro şi-a adus, la rândul său, aportul la acest rezultat.

Conform unui comunicat Imobiliare.ro, dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendinţă de scădere, dar se menţin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piaţa să sufere şocurile aferente războiului din Ucraina şi creşterii puternice de la nivelul inflaţiei. Pe de altă parte şi veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care îşi doreau să obţină finanţare pentru a-şi împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcţie de bancă. Specialiştii anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi şocuri economice majore provenite din cauze independente de piaţă.

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, rata medie plătită de cei care au apelat la finanţare pentru a-şi cumpăra o proprietate fiind de aproape 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile oraşe pentru un apartament cu 2 camere este de cele mai multe ori egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. În Cluj-Napoca ai nevoie de un buget de 525 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuinţă, în timp ce în Bucureşti bugetul necesar unui chiriaş este de 500 euro/lună, conform celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro. Dacă vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în Braşov plăteşti 479 euro/lună, în timp ce chiria medie în Constanţa ajunge la 450 euro/lună.

Un avans de 15% ar indica teoretic un preţ de achiziţie de circa 77.600 de euro, dar mulţi dintre cei care apelează la finanţare aleg să vină cu un aport propriu mai consistent, valoare reală medie a tranzacţiei fiind în consecinţă mai mare. Din estimările specialiştilor, preţul mediu al proprietăţilor cumpărate prin credit se apropie, de fapt, de 83.000 de euro în marile oraşe.

„Românii sunt tot mai interesaţi de achiziţiile imobiliare în scop investiţional. Un sfert din clienţii noştri sunt cel puţin la a doua achiziţie, iar conform regulamentelor BNR ei nu pot lua împrumuturi cu 15% avans, sunt obligaţi să vină cu un avans de 25%. O altă categorie de persoane care apelează la împrumuturi pentru a-şi cumpăra o proprietate este reprezentată de cei care au deja economii substanţiale şi pot să acopere pe baza lor o bună parte din preţul imobilului. În acest caz, discutăm în principal despre credite cu valori mai scăzute care au implicit rate mai mici”, a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.

Dobânda fixă este preferată în 98% din cazuri, indiferent de tipul împrumutului ales, aceasta oferind o serie de avantaje, predictibilitatea fiind unul dintre cele mai importante.

„Un împrumut cu dobândă fixă reprezintă, la ora actuală, varianta mai ieftină pe care o ai la dispoziţie. Dobânda fixă este cu 2,1% mai scăzută faţă de cea mai mică dobândă variabilă, aferentă programului guvernamental Noua Casă, de 7,90%. În plus, dobânda fixă nu-ţi face surprize, orice s-ar întâmpla cu indicatorii pieţei”, explică Doru Iliescu.

Creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor care îşi cumpără o locuinţă, doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută şi gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci.

Se ştie că în special pe piaţa rezidenţială femeile sunt cele care iau, în majoritatea cazurilor, decizia finală de achiziţie într-o familie, însă nu sunt şi cele care semnează la bancă pentru obţinerea creditului. Aproape 60% dintre creditele acordate prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance au ca titular un bărbat.

Cei mai mulţi români care au luat un credit ipotecar prin acelaşi mod în primele trei luni ale acestui an au avut vârste cuprinse între 31-40 de ani. Dorinţa de a deveni proprietar se simte însă puternic şi în rândul tinerilor sub 30 de ani, aceştia reprezentând circa 30% dintre persoanele care au apelat până la sfârşitul lunii martie la un împrumut pentru a cumpăra o locuinţă.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, luna martie a adus creşteri pe linie pe piaţa rezidenţială. Preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel naţional.

Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe ţară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraş pentru cumpărători - 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.

Bucureştiul recuperează din terenul pierdut în faţa Braşovului, pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieţei, şi ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Oraşul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din ţară, preţul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util.

Majorări similare s-au putut observa faţă de februarie în Iaşi, în timp ce în Constanţa piaţa aproape că a stagnat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici