AVERTISMENT. Scăderea dramatică a migraţiei la nivel mondial ameninţă revenirea economiilor

Ţările care au rezistat în faţa pandemiei vor suferi consecinţe economice de durată generate de prăbuşirea la nivel mondial a migraţiei muncitorilor calificaţi, fenomenul urmând să oprească creşterea populaţiei de vârstă activă a acestora, avertizează economiştii, potrivit Financial Times.

2548 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENT. Scăderea dramatică a migraţiei la nivel mondial ameninţă revenirea economiilor

AVERTISMENT. Scăderea dramatică a migraţiei la nivel mondial ameninţă revenirea economiilor

Pandemia de coronavirus a pus capăt creşterii constante timp de un deceniu a fluxului de migranţi la nivel mondial, relevă datele OCDE. Iar în condiţiile în care multe ţări îşi înăspresc acum controalele la graniţe, migraţia în acest an va fi „departe de normal“, potrivit lui Christophe Dumont, din cadrul organizaţiei.

Migranţii sunt cei care suportă consecinţele acestui fenomen, de la cei care nu-şi găsesc slujbe, la membri de familie ţinuţi departe unii de ceilalţi, la studenţi forţaţi să-şi amâne cursurile şi refugiaţi blocaţi în tabere.

Vor exista efecte de durată şi pentru ţările care s-au bazat în ultimii ani pe un influx constant de nou-veniţi pentru a le ocupa slujbele, a susţine creşterea forţei de muncă, a impulsiona sectorul de învăţământ şi a compensa povara fiscală a populaţiei aflate în curs de îmbătrânire, spun economiştii.

De exemplu, în Australia şi Noua Zeelandă avansul PIB-ului a fost alimentat de populaţia în creştere, în mare parte datorată nivelurilor ridicate ale imigraţiei nete.

Alte guverne nu văd scăderea migraţiei ca pe o problemă imediată, având în vedere că nivelurile totale ale şomajului sunt în creştere în majoritatea ţărilor. O excepţie este în domenii cheie, cum ar fi sănătatea şi agricultura; anul trecut unele ţări au importat muncitori sezonieri chiar şi în timpul lockdownurilor.

Însă o scădere de durată a mobilităţii cross-border ar putea afecta ţările unde migraţia a compensat presiunile fiscale ale populaţiilor în curs de îmbătrânire, cum este cazul Germaniei.

Migraţia internaţională s-ar putea redresa odată cu redeschiderea graniţelor, însă economiştii nu se aşteaptă la o revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei pentru o vreme.

Experienţa pandemiei a făcut guvernele să realizeze valoarea migraţiei forţei de muncă slab calificate în unele sectoare. În acelaşi timp, însă lockdown-urile au accelerat automatizarea, iar tehnologia ar putea erode cererea de astfel de muncitori, argumentează Carlos Vargas-Silva, profesor la universitatea Oxford.

Între timp, cererea pentru migraţia de forţă de muncă înalt calificată ar putea scădea puternic. O schimbare pe termen lung de acest fel ar putea reduce populaţia de vârstă activă, şi prin urmare baza fiscală, a unor ţări dezvoltate, dar ar putea aduce şi oportunităţi pentru muncitorii calificaţi din lumea aflată în curs de dezvoltare.

Astfel, pe viitor munca de la distanţă ar putea face penuriile de forţă de muncă din ţările dezvoltate mai puţin probabile, diminuând în acelaşi timp exodul creierelor din lumea aflată în dezvoltare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici