Avertismentul care afectează milioane de europeni. FMI: Guvernele să lase consumatorii să suporte povara facturilor mai mari pentru a încuraja economisirea energiei

Fondul Monetar Internaţional a avertizat guvernele europene să nu intervină în criza energetică din regiune, care se agravează, prin acordarea unui sprijin financiar pe scară largă, afirmând că, în schimb, consumatorii ar trebui să suporte partea cea mai grea a creşterii preţurilor, pentru a încuraja economisirea energiei şi pentru a contribui la o trecere mai amplă la energia verde.

4668 afișări
Imaginea articolului Avertismentul care afectează milioane de europeni. FMI: Guvernele să lase consumatorii să suporte povara facturilor mai mari pentru a încuraja economisirea energiei

FMI a declarat miercuri că guvernele ar trebui să se străduiască să protejeze gospodăriile cele mai vulnerabile prin acordarea de sprijin specific, dar a menţionat că politicile existente care vizează atenuarea costurilor pentru toţi consumatorii ar afecta economiile europene, multe dintre ele aflate deja în pragul recesiunii, şi ar împiedica tranziţia energetică, notează CNBC.

"Guvernele nu pot preveni pierderea venitului naţional real care rezultă din şocul condiţiilor comerciale. Acestea ar trebui să permită ca întreaga creştere a costurilor combustibililor să fie transferată către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei şi renunţarea la combustibilii fosili", a scris divizia europeană a FMI într-o postare pe blog.

Până în prezent, factorii de decizie europeni au introdus controale radicale ale preţurilor, subvenţii şi reduceri de taxe pentru a atenua lovitura dată de creşterea costurilor energiei, care a crescut pe întreg continentul ca urmare a războiului din Rusia în Ucraina şi a unei supraoferte mai mari.

Dar institutul cu sediul la Washington a avertizat că un astfel de sprijin de amploare a fost lipsit de viziune, costând unele guverne aproximativ 1,5% din produsul intern brut în acest an, continuând în acelaşi timp să umfle cererea - şi, prin urmare, preţurile.

"Suprimarea transferului către preţurile cu amănuntul nu face decât să întârzie ajustarea necesară la şocul energetic, reducând stimulentele pentru gospodării şi întreprinderi de a conserva energia şi de a spori eficienţa. Aceasta menţine cererea globală de energie şi preţurile la nivel mondial la un nivel mai ridicat decât ar fi fost altfel", se arată în raport.

În schimb, FMI a declarat că factorii de decizie politică ar trebui "să treacă în mod decisiv de la măsuri de amploare la politici de ajutorare specifice", sprijinind în mod special gospodăriile mai sărace care sunt cele mai vulnerabile la creşterea preţurilor, dar care sunt mai puţin capabile să le facă faţă.

ONU critică lăcomia companiilor energetice

Între timp, giganţii energetici continuă să culeagă beneficiile creşterii preţurilor, BP raportând marţi cel mai mare profit trimestrial din ultimii 14 ani.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a criticat miercuri companiile de petrol şi gaze pentru că, aparent, profită de pe urma crizei energetice.

"Este imoral ca firmele de petrol şi gaze să obţină profituri record din această criză energetică pe seama celor mai săraci oameni şi comunităţi", a declarat Guterres într-un discurs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici