AVERTIZAREA FMI: Băncile din Spania, Italia şi Portugalia ar putea pierde 250 miliarde de euro din creditele corporate

Băncile din Spania, Italia şi Portugalia ar putea înregistra în următorii doi ani pierderi de 250 miliarde de euro din portofoliile de credite acordate companiilor, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional (FMI).

252 afișări
Imaginea articolului AVERTIZAREA FMI: Băncile din Spania, Italia şi Portugalia ar putea pierde 250 miliarde de euro din creditele corporate

AVERTIZAREA FMI: Băncile din Spania, Italia şi Portugalia ar putea pierde 250 miliarde de euro din creditele corporate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate riscă să intre în default în cele trei ţări, pentru care Fondul prognozează în acest an recesiune economică, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiară mondială, informează Bloomberg.

Astfel, băncile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, sumă acoperită de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, în timp ce în cazul Portugaliei instituţiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.

Sectoarele bancare din cele două ţări vor putea însă suporta costurile din profiturile operaţionale, fără să fie nevoite să folosească rezervele de capital, estimează FMI.

"Unele bănci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite să crească în continuare provizioanele pentru a face faţă posibilei deteriorări a calităţii activelor deţinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile băncilor", se arată în raport.

Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Băncii Centrale Europene să fie atentă la creditele corporate în testele de stres programate pentru băncile care vor intra de anul următor sub supravegherea unei autorităţi la nivelul zonei euro.

Presiunea asupra Europei s-a redus în ultima peroadă, dar este "vitală" curăţarea portofoliilor de active ale băncilor şi oprirea unui cerc vicios prin care băncile slabe şi companiile îşi înrăutăţesc reciproc situaţia.

Pentru estimarea pierderilor, Fondul a folosit date despre aproximativ 2 milioane de companii nefinanciare din cele trei ţări analizate şi a presupus că autorităţile nu vor progresa în privinţa măsurilor asumate în privinţa sectorului bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici