Banca centrală a Elveţiei a intervenit pentru a preveni aprecierea francului

Banca centrală a Elveţiei a intervenit luni pe piaţa valutară, în încercarea de a preveni aprecierea francului, după ce Grecia a impus controlul capitalului şi a decis închiderea băncilor pentru o săptămână, relatează Reuters.

322 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Elveţiei a intervenit pentru a preveni aprecierea francului

Banca centrală a Elveţiei a intervenit pentru a preveni aprecierea francului (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a dezvăluit informaţia luni, la o conferinţă pe teme financiare, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Intrarea Greciei în incapacitate de plată este probabil să declanşeze o cerere mare pentru francul elveţian, considerat un plasament sigur, şi să determine banca centrală să intervină.

Instituţia a menţinut în această lună politica dobânzilor negative şi a anunţat că va rămâne activă pe piaţa valutară pentru a împiedica aprecierea francului, pe care îl consideră "cu mult supraevaluat".

Francul este tranzacţionat luni în urcare la 1,0369 unităţi pentru un euro, de la nivelul de 1,0427 unităţi pentru un euro înregistrat la închiderea tranzacţiilor de vineri.

Grecia este a doua ţară din zona euro care a introdus controlul capitalului, după Cipru în 2013. Decizia, prin care retragerile de bani de la bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi, a fost luată în urma întreruperii negocierilor cu creditorii internaţionali, vineri seara, şi decizia de duminică a Băncii Centrale Europene de a îngheţa finanţarea băncilor din Grecia.

În Grecia va fi organizat duminică un referendum referitor la măsurile de austeritate solicitate de Comisia Europeană, BCE şi FMI, în schimbul continuării sprijinului financiar.

Grecia trebuie să plătească marţi FMI o datorie de 1,6 miliarde de euro, dar nu are banii necesari, în lipsa sprijinului internaţional. Statul elen ar mai avea de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro care expiră marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici