Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie cu 1 punct procentual, la 10,5%

Banca centrală a Rusiei a crescut joi dobânda cheie cu 1 punct procentual, la 10,5%, în încercarea de a limita deprecierea rublei, însă moneda rusă a continuat să scadă şi după anunţul băncii centrale, pe fondul temerilor că această măsură nu va fi suficientă.

86 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie cu 1 punct procentual, la 10,5%

Banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie cu 1 punct procentual, la 10,5% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia băncii centrale de a creşte dobânda cheie de la 9,5% la 10,5% a fost anticipată de analiştii consultaţi de Bloomberg. Investitorii mizează pe urcarea dobânzilor pentru stabilizarea rublei, în condiţiile în care intervenţiile pe piaţa valutară s-au dovedit insuficiente pentru oprirea declinului monedei naţionale.

Rubla, care s-a depreciat cu 40% faţă de dolar de la începutul anului, a continuat să scadă cu până 1,1% joi, la 55,45 de unităţi pe dolar. Indicele Micex al bursei de la Moscova a coborât cu 0,4%, în timp ce randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe cinci ani a scăzut cu 17 puncte procentuale, la 12,45%.

"Evoluţia cursului arată clar că pieţele se aştepatu la o creştere mult mai mare. În cele din urmă, banca centrală este forţată să adopte o politică ce vizează dobânzi mai mari pe pieţele financiare", a afirmat Luis Costa, analist al Citigroup din Londra.

În timp ce creşterea dobânzii cheie sprijină rubla, măsura ar putea avea efecte negative asupra creditării, în contextul în care Rusia se află deja în pericolul de a se confrunta cu intrarea în recesiune, prima din 2009 până în prezent, potrivit estimărilor guvernului rus.

De la începutul anului, banca centrală a crescut de cinci ori dobânda cheie pentru a susţine rubla şi a vândut în luna decembrie 4,53 miliarde de dolari.

Luni, Banca Mondială a redus prognoza privind economia Rusiei pentru anul viitor, estimând un declin de 0,7% a PIB, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al deprecierii rublei.

Ministrul adjunct al Economiei în guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor. Vedev a afimat că, cel mai probabil, economia Rusiei va scădea în trimestrul al patrulea din acest an şi se va contracta, de asemenea, în primele trei luni ale anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici