Banca centrală a Suediei a redus dobânda de politică monetară

Banca centrală a Suediei, Riksbank, a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 1,75 puncte procentuale, de la 3,75% la 2%, propagând o undă de şoc în pieţe cu privire la deciziile care vor fi anunţate, în aceeaşi zi, de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei.

32 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Suediei a redus dobânda de politică monetară

Banca centrală a Suediei a redus dobânda de politică monetară (Imagine: www.riksbank.com)

Riksbank a anunţat, într-un comunicat, că a avut loc "o deteriorare evidentă, neaşteptat de rapidă, a activităţii economice din luna octombrie până în prezent", însă instituţia estimează că va menţine dobânda de politică monetară la 2% în următoarele 12 luni.

Decizia de joi este prima reducere a dobânzii cheie cu mai mult de 0,5 puncte procentuale operată vreodată în Suedia.

Pieţele se aşteptau la o decizie importantă, după ce banca centrală de la Stockholm a anunţat, luni, că va convoca şedinţa consiliului de administraţie cu două săptămâni înainte de termenul obişnuit, însă reducerea dobânzii cu 1,75 puncte procentuale a accentuat aşteptările investitorilor şi analiştilor cu privire la măsuri de amploare din partea BCE şi Băncii Angliei.

Cele două instituţii vor anunţa, joi, deciziile la care au ajuns în urma reuniunilor consiliilor de politică monetară, iar majoritatea economiştilor se aşteaptă la scăderi de amploare ale ratelor cheie, perspectivă susţinută acum de măsura Suediei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici