Banca Centrală Europeană a suferit o înfrângere neaşteptată în instanţă

Banca Centrală Europeană a suferit o întrângere neaşteptată în justiţie, miercuri, când cea de-a doua instanţă supremă din Europa a declarat că nu a justificat adecvat amenda aplicată Crédit Agricole în 2018, relatează Reuters.

995 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană a suferit o înfrângere neaşteptată în instanţă

Tribunalul a decis că BCE avea dreptul să sancţioneze banca franceză pentru că nu a obţinut aprobarea înainte de a clasifica o serie de instrumente de capital drept Common Equity Tier 1 (CET1), dar că a oferit motive inadecvate pentru modul în care a ajuns la pedeapsă.

BCE a amendat banca, alături de Crédit Agricole Corporate and Investment Bank şi de CA Consumer Finance cu 4,9 milioane de euro, sumă care a fost anulată în hotărârea de miercuri, într-un dosar deschis la cererea Credit Agricole şi a mai multor filiale.

„Deciziile contestate nu oferă detalii privind metodologia aplicată de BCE pentru determinarea cuantumului amenzilor aplicate”, a declarat Curtea. Cu toate acestea, instanţa a precizat, de asemenea, că banca franceză trebuia să obţină permisiunea băncii centrale înainte de a-şi clasifica instrumentele de capital drept CET 1.

"Curtea constată că reclamanţii nu au demonstrat că deciziile BCE au fost ilegale", a declarat Tribunalul.

Pentru a contesta amenda, Crédit Agricole a susţinut că BCE nu trebuia să aprobe în prealabil decizia de a clasifica acţiunile obişnuite drept capital de nivel 1, dar chiar dacă a făcut-o, eroarea a fost minoră iar amenda a fost disproporţionată.

Deşi multe decizii ale BCE sunt contestate în instanţă, instituţia câştigă cele mai multe dintre ele.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici