Banca Centrală Europeană confirmă că ar putea facilita mutarea sediilor băncilor britanice în UE în contextul Brexit

Un oficial din cadrul Băncii Centrale Europene a confirmat, miercuri, existenţa unui plan care ar facilita procedura de autorizare a băncilor britanice care îşi vor muta sediile în ţări din zona euro în contextul Brexit, informează site-ul agenţiei Reuters.

816 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană confirmă că ar putea facilita mutarea sediilor băncilor britanice în UE în contextul Brexit

Banca Centrală Europeană confirmă că ar putea facilita mutarea sediilor băncilor britanice în UE în contextul Brexit (Imagine: AFP/ Mediafax Arhiva Foto)

Marţi, surse citate de Reuters afirmau, sub protecţia anonimatului, că băncile britanice care îşi vor muta sediile în ţări din zona euro în contextul Brexit probabil vor fi supuse unor proceduri accelerate de autorizare. Banca Centrală Europeană (BCE), care supervizează sistemul bancar în zona euro, a primit numeroase întrebări din partea unor companii de profil din Marea Britanie, astfel că a căutat metode de accelerare a procedurilor de autorizare. În acest context, procedura de autorizare va suspenda analizarea modelelor financiare utilizate pentru determinarea riscurilor intrării în incapacitate de plată, cu condiţia ca băncile să respecte standardele actuale ale autorităţilor britanice de reglementare, au explicat sursele citate.

"Avem modele interne, iar rolul ar fi acomodarea noilor entităţi. Va exista o perioadă de tranziţie în care noi entităţi din zona euro ar putea utiliza modele interne care nu au fost aprobate încă de BCE. Perioada de tranziţie va înceta imediat ce va fi aprobată sau respinsă solicitarea unei bănci", a confirmat miercuri Sabine Lautenschlaeger, un membru al Consiliului de administraţie al BCE.

O astfel de situaţie riscă să accelereze planurile băncilor cu sedii centrale în Marea Britanie de a se muta în spaţiul Uniunii Europene după Brexit. Ar urma să fie avantajate oraşe precum Frankfurt, Paris, Luxemburg şi Dublin, în detrimentul Londrei.

Companii financiare de rang înalt au avertizat în mai multe rânduri că ar putea să transfere servicii în spaţiul Uniunii Europene în contextul Brexit.

Grupul de servicii financiare Goldman Sachs va începe transferul a sute de locuri de muncă din Londra înainte de finalizarea negocierilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană, în cadrul unui plan de urgenţă aplicat în contextul Brexit.

Publicaţia germană Handelsblatt a relatat în ianuarie că grupul de servicii financiare Goldman Sachs analizează posibilitatea reducerii la jumătate a numărului locurilor de muncă din Marea Britanie. Practic, 3.000 de locuri de muncă ar urma să fie transferate în Varşovia, Frankfurt şi New York, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE. La rândul său, Axel Weber, preşedintele grupului bancar elveţian UBS, declara în ianuarie că "aproximativ 1.000" dintre cele 5.000 de locuri de muncă pe care compania le are în Londra ar putea fi afectate de Brexit. Tot în ianuarie, Banca HSBC a anunţat intenţia de a transfera aproximativ 1.000 de angajaţi de la Londra la Paris, după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici