Banca Mondială: Consumul din Rusia cade victimă tensiunilor din Ucraina

Consumul din Rusia, care contribuie la jumătate din economia de 2.000 de miliarde de dolari, cade victimă a tensiunilor din Ucraina, blocând principalul motor de dezvoltare a ţării, avertizează un raport publicat miercuri de Banca Mondială.

646 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: Consumul din Rusia cade victimă tensiunilor din Ucraina

Banca Mondială: Consumul din Rusia cade victimă tensiunilor din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea consumului va încetini probabil la 0,5% în 2015 şi la 0,6% în 2016, de la aproximativ 2% în acest an, potrivit scenariului de bază estimat de Banca Mondială, care anticipează o perioadă aproape în stagnare, transmite Bloomberg.

Produsul Intern Brut va creşte cu 0,5% în 2014, comparativ cu 1,3% în anul precedent. În 2015 şi 2016, PIB-ul va avansa cu 0,3%, respectiv 0,4%, potrivit instituţiei financiare.

"Consumul se va înscrie pe o traiectorie de creştere lentă, într-un mediu afectat de încrederea scăzută a populaţiei. Tensiunile geopolitice frânează creşterea consumului", se arată în raport.

Neînţelegerile Rusiei cu Statele Unite şi Europa legate de conflictul din Ucraina afectează cererea de consum şi investiţiile prin deprecierea rublei, accelerarea inflaţiei şi descurajarea creditării.

Consumul, care a avut o contribuţie de 4,7 puncte procentuale la creşterea economică din 2012, va fi redus de factori precum creşterea îndatorării populaţiei şi aşteptările de accelerare a inflaţiei, care vor submina cererea în următorii doi ani, potrivit Băncii Mondiale.

Uniunea Europeană şi Statele Unite îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru violenţele din Ucraina şi au impus sancţiuni împotriva unor persoane, companii şi bănci din Rusia.

Autorităţile de la Moscova resping acuzaţiile occidentale şi au răspuns prin interzicerea importurilor de produse alimentare din ţările care au au impus sau susţinut sancţiunile împotriva Rusiei.

Consumul a avut o contribuţie de 0,8 puncte procentuale la creşterea economică din trimestrul al doilea, în scădere de la 2 puncte procentuale în primul trimestru, estimează Banca Mondială.

Instituţia prognozează accelerarea inflaţiei la 8% în acest an, urmând ca avansul preţurilor să încetinească la 7% în 2015 şi 5% în 2016. În luna august, Rusia a înregistrat o inflaţie anuală de 7,6%, în ultimii doi ani indicatorul fiind peste ţinta băncii centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici