Banca Mondială: România trebuie să ceară fonduri UE în 2014-2020 în funcţie de competitivitate şi problemele locale

Pregătirea documentaţiei pentru exerciţiul financiar UE 2014-2020 trebuie să ia în calcul competitivitatea redusă a economiei româneşti, evitându-se greşeala din 2006, când politicile de la nivelul UE au fost copiate integral şi fără legătură cu problemele locale în documente strategice,potrivit BM.

642 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: România trebuie să ceară fonduri UE în 2014-2020 în funcţie de competitivitate şi problemele locale

Banca Mondială: România trebuie să ceară fonduri UE în 2014-2020 în funcţie de competitivitate şi problemele locale (Imagine: Shutterstock)

"Suntem în anul de graţie 2012 şi România mai are doar un an pentru a pregăti toate documentele necesare pentru a beneficia de fonduri europene în perioada 2014-2020. În 2006 am trecut printr-un proces similar. Sigur, nu aveam experienţă, încă instituţiile erau în formare. Politicile publice elaborate la nivelul UE au fost translatate atunci copy paste în documentele strategice fără neapărat cu o legătură fundamentată că într-adevăr acelea erau problemele României. Mai mult, documentele au avut nevoie de completări, pentru că problemele nu erau bine fundamentate. Nu am vrea să trecem printr-o situaţie asemănătoare de această dată. (...) Problema esenţială este nivelul redus de competiţie şi de competitivitate", a declarat luni Arabela Aprahamian, directorul de ţară al Băncii Mondiale.

Ea a enumerat mai multe probleme în această privinţă - lipsa studiilor de impact al politicilor de ajutor de stat, chiar dacă acestea se referă la IMM-uri, a studiilor sau analizelor macroeconomice realizate de Consiliul Concurenţei, precum şi lipsa politicii de concurenţă în discursul public al instituţiilor.

"Este cea mai mare serioasă problemă, pentru că aceste studii ne-ar putea ajuta să aflăm unde ne aflăm şi în consecinţă ce urmează să facem. (...) Sigur că obiectivul principal al României este creşterea PIB, cu sau fără fonduri europene. Dar este o oportunitate pe care nu poate să o treacă nimeni cu vederea. Pentru a fundamenta documentele publice trebuie să ştii care ţi-e problema şi să ai propuneri de politici şi de instrumente adecvate", a adăugat Aprahamian.

Ea a susţinut că analizele Băncii Mondiale arată că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei este una dintre cele mai eficiente instituţii din România, dar problema apare la nivelul ministerelor, care nu promovează politica de concurenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici