Băncile chineze au probleme cu finanţările de 1.100 mld.dolari acordate pentru infrastructura locală

Băncile chineze ar putea avea probleme cu recuperarea a 23% din totalul de 7.700 miliarde yuani (1.100 miliarde de dolari) al creditelor prin care au finanţat proiectele de infrastructură ale autorităţilor locale, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

30 afișări
Imaginea articolului Băncile chineze au probleme cu finanţările de 1.100 mld.dolari acordate pentru infrastructura locală

Băncile chineze au probleme cu finanţările de 1.100 mld.dolari acordate pentru infrastructura locală (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Circa jumătate din aceste împrumuturi trebuie să fie refinanţate din surse secundare, inclusiv de către giranţi, pentru că proiectele generează venituri insuficiente, a continuat sursa citată.

Comisia de reglementare a sistemului bancar din China a dispus ca băncile să treacă la necolectabile creditele neperformante până la sfârşitul acestui an.

Preşedintele Comisiei a declarat recent că împrumuturile către aşa-numitele vehicole de finanţare ale guvernelor locale reprezintă o ameninţare pentru indusitra bancară.

Cele mai mari bănci din China vor să-şi majoreze capitalul cu 53,5 miliarde de dolari după ce au acordat anul trecut împrumuturi în valoare totală de 1.400 miliarde de dolari.

Un analist american compară explozia de pe piaţa chineză de credit cu situaţia de acum câţiva ani din SUA.

"Cine vrea bani primeşte bani", arată el.

Autorităţile locale din China s-au împrumutat masiv pentru a finanţa diverse proiecte, de la autostrăzi la aeroporturi. Guvernul central a limitat abia în acest an creditarea, exprimând temeri că banii nu sunt folosiţi pentru investiţii viabile.

Doar 27% dintre creditele acordate vehicolelor de finanţare, create de autorităţile locale pentru că legea nu le permite să se împrumute direct, pot fi restituite integral din banii generaţi de proiecte, a mai spus sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici