Barbu: Fondurile retrase Ministerului Muncii la rectificare provin din economiile înregistrate

Fondurile de 1,33 miliarde lei retrase de la Ministerul Muncii pentru a fi realocate altor ministere la rectificarea bugetară nu provin din tăieri de cheltuieli, ci din economii înregistrate la bugetele de şomaj şi pensii, a declarat joi ministrul de resort, Sulfina Barbu.

173 afișări
Imaginea articolului Barbu: Fondurile retrase Ministerului Muncii la rectificare provin din economiile înregistrate

Sulfina Barbu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Datorită faptului că în 2011 s-au înregistrat mai puţini şomeri decât previzionasem, la bugetul de şomaj s-au înregistrat economii de aproximativ 800 de milioane de lei. Legat de aceasta, am înregistrat încasări suplimentare la bugetul de pensii de la persoanele care au rămas active în urma păstrării locului de muncă, la acest buget având economii de aproximativ 500 de milioane lei", a spus Sulfina Barbu.

Ministrul a arătat totodată că ministerul pe care îl conduce a mai avut unele economii şi la capitolul privind cheltuielile cu personalul.

"În 2011, am avut mai puţini şomeri decât scontasem, iar persoane pe care iniţial le luasem în calcul pentru a fi ajutate social au fost contributoare la bugetele de pensii, şomaj şi CAS. Acestea sunt aspectele care au adus statului importante economii şi pot fi considerate rezultate ale aplicării reformelor", a afirmat Barbu.

Numărul şomerilor a crescut cu peste 4.000 de persoane în luna octombrie faţă de luna septembrie, la 444.000 şomeri, dintre care 120.606 din sectorul privat. Rata şomajului pe întregul an a ajuns astfel în octombrie la 4,93%, faţă de 4,89% în luna precedentă.

Pentru acest an, în buget a fost prognozată o rată medie a şomajului de 7,8%.

Guvernul a decis miercuri efectuarea celei de-a doua rectificări a bugetului din acest an, prin care a retras fonduri de la ministerele Muncii, Agriculturii, Educaţiei, Mediului, Finanţelor şi de la Academia Română şi a suplimentat alocările pentru Sănătate, Transporturi, Dezvoltare Regională şi Turism, Economie, Cultură şi Interne.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a arătat că de la Ministerul Muncii au fost retrase în total 1,3 miliarde lei, din reducerea cheltuielilor pentru asistenţă socială în urma neregulilor identificate, diminuarea subvenţiei la bugetul de pensii şi economii la bugetul de şomaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici