Barilul explodează pe pieţele externe. Petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ

Preţul barilului de petrol a trecut de 124 de dolari pe bursele externe în condiţiile în care tensiunile din lumea arabă se acutizează. În România, Petrom şi Rompetrol au deja pe piaţă benzină la 6 lei pe litru (1,5 euro).

42 afișări
Imaginea articolului Barilul explodează pe pieţele externe. Petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ

Barilul explodează pe pieţele externe. Petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Prognozele nu sunt optimiste nici pe termen lung, un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat la sfâr­şitul săptămânii trecute ară­tând că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, marcată de noi creşteri ale preţurilor.

Estimările FMI nu sunt unice. Ana­liştii de la Erste au spus recent că barilul de petrol poate ajunge anul acesta la 150 de dolari, iar pragul de 200 de dolari nu este exclus dacă şi Arabia Saudită, al doilea producător global de petrol, va fi cuprinsă de febra revoltelor.

Barilul Brent s-a scumpit cu 3,5% vineri şi cu 49% într-un an.

Între timp, violenţele continuă în Libia, ţară aflată în top 20 producători de petrol la nivel mondial.

Sâmbătă, în Siria au fost ucise 28 de persoane după ce forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor, iar sute de egipteni continuă să protesteze la Cairo împotriva şefului institu­ţiei militare care conduce ţara după înlăturarea lui Hosni Mubarak.

Toate aceste evenimente interna­ţionale şi-au pus amprenta şi asupra preţului local al benzinei.

Statisticile europene arată că petroliştii din România se numără printre cei mai grăbiţi când vine vorba de aplicat creşteri de preţ, piaţa locală situându-se pe una dintre primele zece poziţii în topul european al scumpirilor la pom­pă în perioada 03.01.2011 - 04.04.2011. Astfel, benzina din România s-a scumpit mai mult decât cea din Austria, Italia, Polonia sau Bulgaria, ţări mai sărace în resurse comparativ cu piaţa locală, care îşi asigură circa jumă­tate din necesarul de petrol din producţia proprie.

Citeşte mai multe despre preţul benzinei pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici