Băsescu propune modificarea "rapidă" a legii achiziţiilor publice

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că Executivul trebuie să ia măsuri pentru modificarea "rapidă" a legii achiziţiilor publice, pentru o creştere a transparenţei şi pentru o scurtare a duratei procedurilor, în prezent întârziate din cauza procedurii de contestare.

64 afișări
Imaginea articolului Băsescu propune modificarea "rapidă" a legii achiziţiilor publice

Băsescu propune modificarea "rapidă" a legii achiziţiilor publice (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Apreciez necesară transparentizarea modului de organizare a licitaţiilor, şi, încă o dată, îi invit public (pe cei din administraţie, n.r.) să utillizeze serviciile publice de licitaţie", a spus Băsescu.

În opinia şefului statului, ar trebui totodată modificat şi "modul de atribuire a licitaţiilor".

"Din păcate, legea noastră duce lucrurile până la epuizarea tuturor opţiunilor pe care o firmă care pierde le are în justiţie. Legea va trebui să stabilească faptul că după ce structura administrativă decide că licitaţia a fost corectă contractul se semnează, iar cei care vor să conteste pot merge, în paralel, în justiţie", a spus Băsescu.

Băsescu a declarat joi seară că a discutat cu Guvernul dar nu şi cu reprezentanţii FMI, despre necesitatea modificării rapide a legii achiziţiilor publice, în vederea transparentizării licitaţiilor.

Un subiect "pe care nu l-am discutat cu Fondul, dar l-am discutat cu Guvernul este modificarea rapidă a legii achiziţiilor publice. Aici vreau să vă atenţionez că apreciez necesară - şi acest subiect l-am discutat şi cu Guvernul şi cu delegaţia Fondului - transparentizarea modului de organizare a licitaţiilor şi încă o dată îi invit public să utilizeze sistemele electronice de licitaţie", a spus preşedintele.

El a spus că trebuie de asemenea făcute modificări în ceea ce priveşte modul de atribuire al licitaţiilor.

"Directiva UE solicită să existe o structură administrativă de apel a participanţilor la licitaţii. Din păcate, legea noastră duce lucrurile până la epuizarea tuturor opţiunilor pe care o firmă care pierde licitaţia le are în justiţie. Legea va trebui să stabilească faptul că după ce structura administrativă este de acord că licitaţia a fost corectă sau incorectă, se semnează sau nu se semnează contractul în funcţie de decizia agenţiei specializate, urmând ca cei care doresc să se adreseze justiţiei, să se adreseze dar fără a bloca derularea contractului", a spus preşedintele.

Băsescu a oferit ca exemplu, tronsonul de autostradă Deva-Orăştie, despre care a spus că a fost licitat în 2006, iar acum abia s-a terminat procesul, urmând să fie reluată licitaţia pentru că cei care au participat la licitaţie nici nu mai sunt în ţară şi nici nu mai sunt interesaţi de aceasta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici